Wojciech Wiewiórowski appointed European Data Protection Supervisor

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 5 december 2019.

Wojciech Wiewiórowski is vandaag door de Raad i benoemd tot Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) voor een termijn van 5 jaar.

Wojciech Wiewiórowski, die de Poolse nationaliteit heeft, was sinds 2014 de adjunct-toezichthouder bij de EDPS. Daarvóór was hij inspecteur-generaal voor de bescherming van persoonsgegevens bij de Poolse gegevensbeschermings­autoriteit, een functie die hij sinds 2010 uitoefende.

Anna-Maja Henriksson, minister van Justitie van het Finse voorzitterschap van de Raad: "De bescherming van persoonsgegevens en het recht op privacy zijn grondrechten die door het EU i-recht worden gewaarborgd. Ik weet dat de heer Wiewiórowski en zijn personeel hun uiterste best zullen doen om de instellingen van de Unie bij de realisatie van deze rechten bij te staan. Daarnaast moet er specifiek werk verricht worden met betrekking tot de opkomst van nieuwe technologieën."

De EDPS is de onafhankelijke gegevensbeschermings­autoriteit van de EU. Zijn belangrijkste taken zijn het waarborgen van de bescherming van persoons­gegevens die door de EU-instellingen worden verwerkt, en het adviseren van de instellingen over alle aangelegenheden in verband met de verwerking van dergelijke gegevens. De EDPS werkt ook nauw samen met de nationale toezichthoudende autoriteiten en andere toezichthoudende instanties om de samenhang bij de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

De Raad en het Europees Parlement i keurden de benoeming in onderlinge overeenstemming goed.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"