Nieuwe regering Slowakije gepresenteerd

maandag 16 maart 2020

DEN HAAG (PDC i) - Premier Igor Matovic heeft zaterdag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Vorige maand won de partij OLaNA (Gewone Mensen en Onafhankelijke Persoonlijkheden) onverwacht de verkiezingen. In korte tijd heeft Matovic een rechtse regering geformeerd. Deze bestaat verder uit Sme Rodina ('Wij zijn familie'), Vrijheid en Solidariteit (SaS), and Za Ľudí.

Het vormen van een regering was een moeilijk proces. De progressieve partij van president Caputova behaalde geen enkele zetel in het parlement en Matovic wilde niet met de vorige regeringspartij SMER samenwerken. Daardoor moest hij een combinatie van rechtse partijen bijeenbrengen.

Door het coronavirus was er haast bij, en zo slaagde Matovic erin om een regering te vormen. Het coronavirus is dan ook meteen de eerste test voor de coalitie. Bij de persfoto poseerden Matovic en de coalitiepartners al met mondkapjes die hun gezicht grotendeels verborgen. Ook moet Matovic bewijzen dat hij een einde kan maken aan vriendjespolitiek en zelfverrijking onder politici, rechters, aanklagers en zakenlui.

Bron: NRC