Disaster relief aid of €279 million for Portugal, Spain, Italy and Austria - Council endorsement

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2020.

De ambassadeurs bij de EU i hebben vandaag een voorstel van de Commissie goedgekeurd om € 279 miljoen aan nood­hulp te verstrekken aan Portugal, Spanje, Italië en Oostenrijk. Het geld zal worden gebruikt om schade te herstellen van de grote natuur­rampen die deze 4 lidstaten in 2019 hebben getroffen.

Naast de COVID-19-crisis gaat een aantal regio’s in de EU gebukt onder de economische gevolgen van de natuur­rampen van vorig jaar. Het besluit van vandaag om nood­hulp te verlenen is opnieuw een concreet voorbeeld van Europese solidariteit.

Zdravko Marić, vicepremier en minister van Financiën i

De hulp wordt als volgt verdeeld:

  • € 211,7 miljoen voor Italië na de extreme weers­omstandig­heden die het hele land in het najaar van 2019 troffen
  • € 56,7 miljoen voor Spanje na de over­stromingen van september 2019 in de regio’s Valencia, Murcia, Castilla-La Mancha en Andalusië
  • € 8,2 miljoen voor Portugal ten gevolge van de orkaan Lorenzo, die in oktober 2019 over de Azoren trok
  • € 2,3 miljoen voor Oostenrijk na de zware over­stromingen in de regio’s Karinthië en Oost-Tirol in november 2019

Het geld wordt verstrekt via het EU-Solidariteits­fonds, dat subsidies verleent aan EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten die getroffen zijn door grote natuur­rampen.

De ambassadeurs bij de EU hebben tegelijkertijd het ontwerp van gewijzigde begroting nr. 4 goedgekeurd om de nodige kredieten op te nemen in de EU-begroting voor 2020, zowel vastleggingen als betalingen.

De financiële steun wordt uitbetaald nadat beide voorstellen door het Europees Parlement i en de Raad i zijn aangenomen.


1.

Relevante EU dossiers