EP ondersteunt lokale autoriteiten in strijd tegen de gevolgen van de pandemie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 25 mei 2020.

EP-voorzitter Sassoli heeft de lokale autoriteiten van Brussel, Luxemburg en Straatsburg hulp aangeboden in de vorm van maaltijden, onderdak, transport en een COVID-19 testcentrum.

De huidige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hebben geen gevolgen gehad voor de continuïteit van de wetgevende -, budgettaire- en controlerende bevoegdheden van het Europees Parlement.

Naast deze reguliere activiteiten heeft het Europees Parlement contact opgenomen met de lokale autoriteiten van de drie vestigingsplaatsen om hulp aan te bieden bij de aanpak van de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis. Dit heeft geleid tot diverse overeenkomsten met lokale autoriteiten om tegemoet te komen aan specifieke verzoeken en behoeften als gevolg van de huidige omstandigheden.

De noodsituatie raakt ons allemaal direct. Deze crisis dwingt ieder van ons, inclusief de instellingen, om een goed voorbeeld te stellen.” aldus de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli.

Brussel

Met behulp van de eigen logistieke faciliteiten levert het Europees Parlement sinds 14 april ongeveer 7000 maaltijden per week die worden verdeeld in samenwerking met verschillende charitatieve verenigingen: Resto du Coeur Saint Gilles, DoucheFLUX, het Rode Kruis, Mother Theresa en CPAS Ixelles. Het parlement is ook begonnen met het leveren van maaltijden aan de medische staf van het Saint Pierre ziekenhuis.

Daarnaast hebben 1000 kwetsbare vrouwen een schuilplek gekregen in de gebouwen van het Europees Parlement. De organisatie Samusocial beheert sinds 29 april deze volledige toegeruste voorzieningen in het Helmut Kohl gebouw. De vrouwen krijgen ook zeven dagen per week maaltijden in het cafetaria dat daarvoor is aangepast aan de huidige voorzorgsmaatregelen.

Een deel van het wagenpark van het Europees Parlement is beschikbaar gesteld voor het transport van materiaal en maaltijden voor dokters en verplegend personeel.

Straatsburg

Het Parlement werkt samen met het lokale Rode Kruis en de stad Straatsburg om zeven dagen per week 500 maaltijden per dag te verzorgen voor mensen in nood.

In afstemming met de prefectuur Bas-Rhin, is er een testcentrum voor COVID-19 geopend in het Louise Weis-gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Vier medisch-diagnostische laboratoria uit de regio zijn verantwoordelijk voor het testen van de lokale bevolking, onder toezicht van het regionale gezondheidsagentschap van de regio Grand-Est (ARS) en de prefectuur Bas-Rhin. Het wagenpark van het Europees Parlement is beschikbaar voor de aanvoer van materiaal indien nodig.

Luxemburg

Het EP werkt samen met de lokale verenigingen Abrigado, Caritas en het Rode Kruis en levert zeven dagen per week 500 maaltijden per dag voor mensen in nood. Mobiele tolkencabines (met glazen ruiten) zijn aangeboden aan een verzorgingstehuis in Bettembourg om bewoners in staat te stellen op een veilige manier weer hun familie te zien, na een lange periode van isolatie.

Contact en beeldmateriaal

Hoewel het Europees Parlement gebouwen beschikbaar heeft gesteld, worden de initiatieven uitgevoerd door lokale autoriteiten en organisaties. Voor meer informatie kunt u direct met hen contact opnemen.

Om het werk van de lokale organisaties zo min mogelijk te storen of hun privacy aan te tasten, zijn er in het Multimedia centre van het Europees Parlement een aantal foto’s en video’s te downloaden van de initiatieven in Straatsburg, Brussel en Luxemburg.