Bezoekersfaciliteiten Europees Parlement weer open vanaf 15 juni

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020.

Op 15 juni worden de bezoekersfaciliteiten van het EP weer opgesteld. Uiteraard worden alle maatregelen getroffen om een veilig bezoek te garanderen.

In Brussel zullen bezoeken aan het Parlamentarium en het Huis van de Europese Geschiedenis weer mogelijk zijn, met inachtneming van alle maatregelen op het gebied van sociale afstand en hygiëne. Op het Luxemburgplein zal ook Station Europa weer bezoekers ontvangen. In het Huis van de Europese Geschiedenis is een nieuwe tentoonstelling ingericht met voorwerpen die het leven van Europeanen tijdens de Covid-19- lockdown documenteren.

Het bezoek aan alle faciliteiten is gratis en toegankelijk in 24 talen. Voor openingstijden en veiligheidsmaatregelen, zie hieronder.

Parlamentarium

In het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, leiden multimediagidsen de bezoekers naar het hart van het Europees Parlement en leggen ze de weg naar Europese samenwerking uit, hoe het Europees Parlement werkt en wat de Europarlementariërs doen om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Bezoeken kunnen worden georganiseerd in een van de 24 officiële talen van de Europese Unie. De bezoeken zijn zelfsturend, waarbij het bezoek tot 60 minuten kan duren. Bezoekers worden vriendelijk verzocht om vooraf een plaats te reserveren.

Vanwege de geldende hygiënemaatregelen zullen sommige secties tijdelijk gesloten zijn.

De tijdelijke tentoonstelling "Achter de Berlijnse Muur - Staatsveiligheid in de DDR-dictatuur", die afgelopen november ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur werd ingehuldigd, zal worden geopend.

Meer informatie over afstands- en hygiënemaatregelen vindt u hier.

Huis van de Europese Geschiedenis

In het Huis van de Europese Geschiedenis kunnen bezoekers de permanente tentoonstelling ontdekken die een overzicht geeft van de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw en de manier waarop de Europese integratie zich heeft ontwikkeld. Hier ontdekt u het ontstaan en de evolutie van Europa, waarbij zowel de diversiteit van het continent als de vele historische interpretaties van het Europese verhaal aan bod komen. De trans-Europese visie van het museum gaat in op de historische herinneringen, de verschillende ervaringen en de gemeenschappelijke basis die de volkeren van Europa met elkaar gemeen hebben, en onderzoekt hoe deze zich tot het heden verhouden.

Vanaf 15 juni wordt in de Fables Room van het museum een nieuwe tentoonstelling met een selectie van objecten uit België en de rest van Europa gepresenteerd, getiteld "Documenting Covid", een momentopname van het leven van de burgers tijdens de recente Covid-19-lockdown. De selectie toont de diepe sociale, economische en culturele impact van de coronapandemie en verkent de gemeenschappelijke thema's van solidariteit, hoop en veerkracht die in tijden van tegenspoed worden ervaren.

Bezoek is toegestaan voor individuele bezoekers of kleine groepen uit hetzelfde huishouden. Vooraf reserveren is verplicht.

Naast het Parlamentarium en het Huis van de Europese Geschiedenis is ook Station Europa op het Luxemburgplein in Brussel geopend, waar bezoekers informatie krijgen over het Parlement en het bezoekersaanbod.

Voor een overzicht en de geldende maatregelen, zie hier.

Meer informatie over afstands- en hygiënemaatregelen vindt u hier.

Virtuele rondleidingen en andere online activiteiten zijn ook beschikbaar.