Oud-CDA-politicus Louw de Graaf overleden

vrijdag 24 juli 2020

DEN HAAG (PDC i) - Op 15 juli 2020 is oud-CDA-politicus Louw de Graaf overleden. Hij was lange tijd staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (1977-1981 en 1982-1989) en in 1987 ook enige tijd minister op dat ministerie. Tevens was hij in 1981-1982 Tweede Kamerlid voor het CDA en toen vicefractievoorzitter.

De uit Friesland afkomstige De Graaf doorliep een lange loopbaan bij het CNV, waarvan hij later vicevoorzitter werd. In het centrumrechtse kabinet-Van Agt I i werd hij op nadrukkelijk verzoek van minister Albeda i staatssecretaris. Later was hij voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen.

In de kabinetsperiodes waarin Louw de Graaf bewindspersoon was bracht hij belangrijke wetgeving tot stand over hervorming en versobering van de sociale zekerheid. Zo was hij met minister De Koning i in 1987 van de omvangrijke stelselherziening. Ook herzag hij de kinderbijslagregeling en bracht hij wetgeving tot stand over gelijke rechten voor mannen en vrouwen in sociale zekerheid.

Bronnen: Trouw, biografisch archief PDC