Verkiezingsprogramma CDA 2021: een grotendeels regionaal gekozen Tweede Kamer en terugkeer minister voor Volkshuisvesting

vrijdag 30 oktober 2020

DEN HAAG (PDC i) Het CDA i wil een stevige hervorming van het Nederlandse kiesstelsel met nadruk op de regio's en daarnaast moet ook de minister voor Volkshuisvesting weer terugkomen. Dat staat in het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 i.

De kiesstelselhervormingen houden in dat Nederland wordt opgedeeld in 12 tot 15 kiesdistricten die allemaal een vast aantal Kamerzetels te verdelen hebben, afhankelijk van bevolkingstal. Daarbij worden dan 100 van de 150 Kamerleden op regionaal niveau gekozen, de overige 50 gaan nog via de landelijke lijsten. Hierdoor zou volgens het CDA een goede vertegenwoordiging van alle regio's gewaarborgd moeten zijn.

De partij liet al eerder weten voorstander te zijn van een terugkeer van het opgeheven ministerie van Vrom i. Er moet ook een aparte minister komen voor regionale ontwikkeling, die per regio's deals sluit.

Daarnaast wil het CDA in de Grondwet vastleggen dat Nederland een democratische rechtsstaat is, is de partij voorstander van het heroprichten van een Tweede Kamercommissie voor de Rijksuitgaven en is de partij voorstander van een constitutionele toetsing i door de rechter.

Bron: CDA