Parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties: Tweede Kamer schiet tekort als toezichthouder

maandag 16 november 2020

DEN HAAG (PDC i) - Het kabinet en de Tweede Kamer laten het afweten als toezichthouder op de uitvoeringsorganisaties. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Tweede Kamerlid André Bosman i (VVD). Op het vlak van de kinderopvangtoeslag, het UWV en het CBR betalen burgers de prijs van de falende instanties.

Politici wordt verweten toe te geven aan hijgerigheid, met een politieke agenda die vooral door incidenten wordt gedreven. Behandelingen van wetten en begrotingen stellen ook veel minder voor dan vroeger. Politici stellen weinig vragen waardoor ambtenaren zich nauwelijks voorbereiden. Deze mogen sinds 1998 (Oekaze-Kok) ook niet zomaar met de buitenwereld praten en moeten altijd openbare én feitelijke informatie geven.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt i (CDA) gaf tijdens zijn verhoor aan dat de Tweede Kamer te weinig tijd en ondersteuning heeft voor een goede politieke toetsing, waardoor er ook niet wordt doorgevraagd. Herman Tjeenk Willink i, tot 2012 vicepresident i van de Raad van State i, stelde dat de Kamer te kritiekloos is meegegaan in de visie van opeenvolgende kabinetten dat de overheid als een bedrijf moet worden gerund.

Bron: NRC Handelsblad