Videoconferentie van de Ministers van Europese Zaken, 17 november 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Dialoog over de rechtsstaat
De ministers hebben de eerste jaarlijkse dialoog over de rechtsstaat gehouden, met bijzondere aandacht voor de situatie in 5 specifieke lidstaten. België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken en Estland waren de eerste landen waar belangrijke ontwikkelingen werden onderzocht [protocollaire volgorde].
Een van de besproken elementen was het eerste jaarverslag van de Europese Commissie over de rechtsstaat van september 2020, dat 4 onderwerpen behandelde: rechtsstelsels, het kader voor corruptiebestrijding, mediapluriformiteit en andere institutionele kwesties in verband met checks-and-balances.
De landenspecifieke bespreking is een volledig nieuw element in de jaarlijkse dialoog van de Raad over de rechtsstaat. Het is de bedoeling een positieve en constructieve sfeer te creëren waarin problematische ontwikkelingen kunnen worden geïdentificeerd voor het te laat is en waar beste praktijken kunnen worden uitgewisseld. Zo willen we een preventieve dialoog tot stand brengen en een gemeenschappelijke visie ontwikkelen over de rechtsstaat, wat een van de kernwaarden van de EU is.
Michael Roth, Duits Staatsminister voor Europese Zaken
Uitbreiding
Het Duitse voorzitterschap informeerde de ministers over het algemene EU-standpunt en de procedures voor toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië. Er is een onderhandelingskader nodig om de toetredingsgesprekken met een kandidaat-lidstaat formeel te openen. Het voorzitterschap wil dat de onderhandelingskaders en de interne regelingen tijdig worden goedgekeurd, zodat - mits aan de voorwaarden is voldaan - de eerste intergouvernementele conferenties met de 2 kandidaat-lidstaten nog in 2020 kunnen plaatsvinden. Daarmee gaan de procedures officieel van start.
Volgend meerjarig financieel kader en herstelpakket
De ministers maakten een stand van zaken op van het volgende meerjarig financieel kader (MFK) en het herstelpakket.
Op 5 november bereikten het voorzitterschap en de onderhandelaars van het Europees Parlement een voorlopig akkoord over een nieuw algemeen conditionaliteitsstelsel voor de EU‑begroting. De contacten met het Europees Parlement en de Commissie om de goedkeuring van het Parlement voor de MFK-verordening te verkrijgen, werden op 10 november afgesloten. Hierdoor kon het volledige pakket ter goedkeuring aan de lidstaten worden voorgelegd.
Tijdens de bespreking betreurden de ministers dat er in het goedkeuringsproces nieuwe hindernissen zijn gerezen, die een tijdige aanneming van het volgende meerjarig financieel kader en het herstelpakket in gevaar brengen. Verscheidene sprekers onderstreepten de ernst van de situatie en pleitten voor een verantwoorde benadering vanuit het oogpunt van de tweede golf van de COVID-19-pandemie, waardoor EU-programma's en financiële steun bijzonder belangrijk zijn voor burgers en bedrijven, en voor het economisch herstel.
EU-langetermijnbegroting 2021-2027