Het Portugese voorzitterschap van de Raad: verwachtingen van Europarlementariërs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 29 maart 2021.

Op 1 januari 2021 nam Portugal het voorzitterschap van de Raad over, in het midden van een gezondheids- en economische crisis. Maar wat zijn de verwachtingen van Portugese EP-leden?

Terwijl Europese burgers nog steeds geconfronteerd worden met de socio-economische gevolgen van de Covid-19-pandemie, neemt Portugal het 6-maand durende voorzitterschap van de Raad van de EU over, vastberaden om prioriteit te maken van het herstel van de EU.

De premier van Portugal stelde op 2 december 2020 het programma van het voorzitterschap voor, tijdens een gezamenlijke persconferentie op afstand met Parlementsvoorzitter David Sassoli.

Gezien de huidige uitdagingen, is Portugal vastberaden om een weerbaar, sociaal, groen, digitaal en globaal Europa te stimuleren. Het motto van het nieuwe voorzitterschap is ‘Tijd voor resultaten: een eerlijk, groen en digitaal herstel”.

Het zal ook het werk en de prioriteiten van het vorige Duitse voorzitterschap verderzetten: de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en het VK, vooruitgang met EU-klimaatactie, de EU-meerjarenbegroting en het Covid-19-herstelplan.

We vroegen de Portugese Europarlementsleden wat hun verwachtingen en hun kijk zijn op de prioriteiten van het voorzitterschap.

Volgens Paulo Rangel (EVP), zijn de drie voornaamste prioriteiten op de agenda van het voorzitterschap de “lancering van het herstelfonds, de vaccinatiestrategie en de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK - met of zonder akkoord”. Hij benadrukt het belang van het sociale aspect, “wat meer op gezondheid gericht moet zijn” en van de EU-India conferentie. De Conferentie over de Toekomst van Europa en de nieuwe Schengenstrategie samen met het EU-migratiepact “verdienen meer aandacht” van het voorzitterschap, voegt hij toe.

“Portugal combineert de sociale en klimaatagenda’s met de digitale transitie als drijfveer voor het herstel en de weerbaarheid van de Europese Unie”, zegt Carlos Zorrinho (S&D). Lissabon zet zich ook in om de EU te herpositioneren als een multilaterale autoriteit, onder andere via de conferenties met Afrika en India”, zegt hij. Verwijzend naar een “grotere onzekerheid” door de pandemie en brexit, ziet Mr. Zorrinho het Portugese voorzitterschap als een “unieke kans voor de EU om zichzelf en haar basisprincipes te herontdekken”.

Francisco Guerreiro (Groenen/EVA) wijst erop dat het voorzitterschap van de Raad samenvalt met “de grootste globale crisis ooit - met betrekking tot de ongebreidelde vernietiging van de biodiversiteit”. Volgens hem is één van de grootste uitdagingen het afronden van de onderhandelingen over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) - een groot onderdeel van de EU-begroting. “We verwachten geen structurele veranderingen aan het GLB die de Europese Green Deal mogelijk maken, de ‘van boer tot bord’-strategie respecteren of biodiversiteit zullen behouden”, besluit hij.

Marisa Matias (Links) vindt dat “een sociaal Europa, de groene transitie en de digitale transitie de juiste prioriteiten zijn die op een rechte lijn liggen met de huidige uitdagingen van de EU”. Ze wijst er wel op dat Europa nu periodes van diepe verdeeldheid ervaart” en moeite heeft om oplossingen te bieden voor deze structurele uitdagingen. “Er zijn steeds minder mogelijkheden om het Europese project zin te geven en we mogen geen enkele meer missen”, benadrukt Ms Matias. Ze voegt toe dat ze hoopt dat “het Portugese voorzitterschap zich niet verliest achter zijn bedoelingen”.

Dit is het begin van het vierde EU-voorzitterschap van Portugal. Op 1 januari viert het zijn 35e verjaardag van de toetreding tot de EU (samen met Spanje).

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20201208STO93328