Informele videoconferentie van de ministers van Buiten­landse Zaken en van Binnen­landse Zaken, 15 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 maart 2021, 21:00.

Voornaamste resultaten

In het kader van het nieuwe migratie- en asielpact bespraken de ministers de externe aspecten van het EU-migratie­beleid.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid, zat samen met Eduardo Cabrita, Portugees minister van Binnen­landse Zaken, de zitting voor.

Eduardo Cabrita, minister van Binnenlandse Zaken van Portugal

Een succesvol EU-migratie­beleid staat of valt met nauwe samenwerking met derde landen. Onze boodschap van vandaag is duidelijk: we moeten nu actie onder­nemen! Het is tijd voor concrete resultaten. Samen gaan we migratie­partner­schappen op­zetten die beter aan­sluiten op de prioriteiten van onze partners en naadloos in onze bredere betrekkingen passen.

Eduardo Cabrita, minister van Binnenlandse Zaken van Portugal

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

De EU moet en wil ervoor zorgen dat migratie in al haar aspecten een belangrijk onder­deel wordt van onze betrekkingen met derde landen. Reguliere, goed georganiseerde en veilige migratie kan een extra steun zijn voor het externe EU-beleid en een pluspunt voor onze economie en die van onze partners.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

De ministers richtten zich met name op migratie als belangrijk onderdeel van de betrekkingen met derde landen. Zij bespraken hoe de samen­werking tussen de landen van herkomst, door­reis en bestemming op een brede en voor alle partijen gunstige manier kan worden ontwikkeld en verbeterd.

Ze benadrukten dat een evenwichtige aanpak, met aandacht voor alle belangrijke aspecten van het migratie­beleid, cruciaal is. Ook herhaalden zij dat alle relevante beleids­maatregelen en instrumenten van de EU - zoals ontwikkelings­samenwerking, visa, handel en investeringen, werk­gelegenheid en onderwijs - moeten worden ingezet om deze brede, even­wichtige en weder­zijds voor­delige partner­schappen te steunen. Ook een meer coherente, strategische, flexibele en gerichte EU-financiering is essentieel. Nieuw beleid, zoals het post-Cotonou-partnerschap EU-ACS en de recente agenda voor het zuidelijk nabuurschap van de Commissie, moet verder worden ontwikkeld.

De ministers bogen zich ook over de vraag hoe de coördinatie en samen­werking binnen de EU kan worden verbeterd om de migratie­doelstellingen te bereiken. Dit debat spitste zich toe op de vraag hoe instrumenten en (financiële) middelen van de EU en de lidstaten elkaar in de strijd tegen irreguliere migratie en gedwongen ontheemding kunnen versterken, zonder voorbij te gaan aan de kansen die goed georganiseerde migratie kan bieden.

De algemene conclusie is dat bijeenkomsten als deze vaker georganiseerd moeten worden. Ook bepleitten de meeste delegaties een zeer pragmatische aanpak van de initiatieven die vanaf nu met de partner­landen moeten worden ontwikkeld. Er was een duidelijke roep om routekaarten met concrete tijdschema's en duidelijke doel­stellingen om deze wederzijds voordelig partner­schappen tot stand te brengen.

Onder diversen presenteerde het voorzitter­schap onder­delen van een voorstel voor een brede dialoog over justitie en binnen­landse zaken met partner­landen in Noord-Afrika.

Nieuw migratie- en asielpact (Europese Commissie)

Migratiebeleid van de EU (achtergrondinformatie)

Hervorming EU-asielstelsel (achtergrondinformatie)

Migratiestromen: de oostelijke, de centrale en de westelijke route (infographic)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-FAHA-150321

Videoconferentie

15 maart 2021

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN