Voorzitter Ursula von der Leyen is verheugd dat het eerste herstel- en veerkrachtplan officieel is ingediend, en dat door Portugal.

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 22 april 2021.

Voorzitter Ursula von der Leyen:

We zien de vaccinatiecampagnes in heel Europa versnellen. Het is dus des te belangrijker om ook NextGenerationEU nu al op te starten. Economisch herstel moet hand in hand gaan met een verbeterde gezondheidssituatie. Ik ben verheugd dat Portugal het eerste herstel-en veerkrachtplan officieel heeft ingediend bij de Commissie. Dit is het begin van een nieuwe fase in de uitvoering van de herstel- en veerkrachtfaciliteit. De Commissie kijkt er naar uit om het Portugese plan te beoordelen, dat focust op veerkracht, klimaattransitie en digitale transitie, en dat projecten bevat in verband met bijna alle speerpunten van het Europese beleid. We zullen intensief blijven samenwerken met de lidstaten om hen te helpen een plan van hoge kwaliteit op te stellen. Het blijft ons doel om alle plannen vast te stellen tegen de zomer. Om de eerste betalingen te kunnen verrichten, moeten alle lidstaten het eigenmiddelenbesluit hebben goedgekeurd. Ik ben ervan overtuigd dat dat tegen de zomer het geval zal zijn.

Het Portugese herstel-en veerkrachtplan is het eerste plan dat officieel bij de Commissie is ingediend.

Het plan bevat de hervormingen en openbare investeringsprojecten die Portugal wil uitvoeren met de steun van de herstel- en veerkrachtfaciliteit. De herstel- en veerkrachtfaciliteit is het sleutelinstrument dat centraal staat in NextGenerationEU, het plan van de EU om sterker uit de COVID-19-crisis te komen. De faciliteit zal tot € 672,5 miljard voorzien om investeringen en hervormingen te steunen (in prijzen van 2018). Dat bedrag bestaat uit € 312,5 miljard aan subsidies en € 360 miljard aan leningen. De subsidietoewijzing voor alle lidstaten in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit is hier beschikbaar (in lopende prijzen). De faciliteit zal cruciaal zijn om Europa te helpen om sterker uit de crisis te komen en om te zorgen voor de groene en de digitale transitie.

Het Portugese plan is opgebouwd rond drie pijlers, namelijk veerkracht, groene transitie en digitale transformatie, en bevat maatregelen rond sociale huisvesting, energie-efficiënte gebouwen en digitaal onderwijs. De projecten die in het plan worden voorgesteld, bestrijken de volledige levensduur van de herstel- en veerkrachtfaciliteit tot 2026 en houden verband met zes van de zeven speerpunten van het Europese beleid.

Het plan is er gekomen na een aantal maanden van intensieve, voorbereidende dialoog tussen de Commissie en de Portugese autoriteiten.

De Commissie zal het plan binnen twee maanden beoordelen, op basis van de elf criteria die in de verordening zijn vastgesteld, en zal de inhoud omzetten in wettelijk bindende handelingen. Bij deze beoordeling zal met name worden onderzocht of het plan daadwerkelijk helpt bij het aanpakken van alle of een belangrijk deel van de uitdagingen uit de landspecifieke aanbevelingen die in de context van het Europees Semester zijn vastgesteld. De Commissie zal ook onderzoeken of het plan ten minste 37 % van de uitgaven besteedt aan investeringen en hervormingen die de klimaatdoelstellingen ondersteunen, en 20 % aan de digitale transitie. Nadat de Commissie een voorstel heeft ingediend, heeft de Raad in de regel vier weken om het Commissievoorstel vast te stellen.

Met de goedkeuring van de Raad zou Portugal een voorfinanciering kunnen krijgen van 13 % van de gevraagde € 13,9 miljard aan subsidies en € 2,7 miljard aan leningen in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit, dat wil zeggen nadat het eigenmiddelenbesluit in werking treedt, dat eerst door alle lidstaten moet worden goedgekeurd.

Het plan van de Portugese autoriteiten is hier beschikbaar. De Commissie blijft intensief samenwerken met de overige lidstaten om hen te helpen een plan van hoge kwaliteit op te stellen.

Meer informatie

Herstel- en veerkrachtfaciliteit: vragen en antwoorden

Factsheet over de herstel- en veerkrachtfaciliteit

Herstel- en veerkrachtfaciliteit: toewijzing van subsidies

Verordening tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit

Website van de herstel- en veerkrachtfaciliteit

Website van het RECOVER-team