Drie Tweede Kamerleden splitsen zich af van Forum voor Democratie

donderdag 13 mei 2021

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim splitsen zich af van Forum voor Democratie i (FVD). Dat maakten zij op Hemelvaartsdag (donderdag 13 mei) bekend via Twitter. Zij verlaten de partij en de fractie, maar behouden wel hun zetel. Het drietal splitst zich af omdat er een 'verschil van inzicht is ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt'.

Dat verschil in inzicht werd in de afgelopen periode al meermaals duidelijk. Vorige week nam Van Haga bijvoorbeeld al afstand van partijleider Thierry Baudet i. Aanleiding was een FVD-poster op Bevrijdingsdag, waarop het logo van de Stichting 4 en 5 mei gebruikt werd om aan te geven dat vrijheid sinds de coronamaatregelen 'eerder herdacht dan gevierd zou moeten worden'.

Ook was er een verschil in inzicht tussen Baudet en Van Haga over de manier van politiek bedrijven in het parlement. Baudet geeft aan vooral te willen provoceren, terwijl Van Haga dat juist als een belemmering van zijn werkzaamheden ziet. In een reactie zegt Baudet de afsplitsing van het drietal te betreuren, maar ook constructief te willen blijven samenwerken.

Het drietal gaat nu als zelfstandige fractie verder, maar blijft naar eigen zeggen wel trouw aan het verkiezingsprogramma van FVD. Met deze nieuwe fractie komt het aantal fracties in de Tweede Kamer op 18. Dat is een record. Het aantal gekozen fracties (17) na de afgelopen verkiezingen was al een evenaring van het record uit 1918, maar met deze afsplitsing is dat record dus overschreden.

Biografische gegevens

Bron: Twitter, NOS