Europarlementariërs dreigen Europese Commissie voor het Hof te dagen

woensdag 26 mei 2021

DEN HAAG (PDC i) - Negen Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Sophie in ’t Veld i (D66) en Lara Wolters i (PvdA), dreigen de Europese Commissie i voor de rechter te slepen, wanneer deze op korte termijn geen stappen onderneemt tegen de rechtstaatschending in Polen en Hongarije.

De Europarlementariërs doelen hiermee op de nieuwe wetgeving waarmee regeringen van lidstaten die de rechtstaat schenden kunnen worden gestraft met kortingen op EU-subsidies. Deze nieuwe verordening geldt voor alle EU-fondsen vanaf 1 januari 2021.

De Commissie heeft deze verordening tot op heden nog niet toegepast. Echter hebben zowel de Commissie als het Europees Hof van Justitie i regelmatig ernstige inbreuken op de rechtsstaat gesignaleerd in lidstaten als Polen en Hongarije. De Europarlementariërs zien daarom geen enkel excuus voor de Commissie om het gebruik van haar nieuwe instrument langer uit te stellen.

In maart waarschuwde het Europees Parlement i al dat wanneer de Europese Commissie tegen 1 juni nog niks zou hebben gedaan, het parlement dat zou beschouwen als een ‘failure to act’, en dat het parlement de Commissie dan voor de rechter zou dagen. De Europarlementariërs geven de Commissie nu nog tot 1 juni om alsnog de eerste stap te nemen en een officiële waarschuwing naar de betreffende landen te sturen.

Bron: Politico