Veilig reizen met het Europees digitaal covidcertificaat

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 12 juli 2021.

Ontdek hoe je met het nieuwe digitale EU COVID-certificaat veilig kunt reizen in Europa tijdens de pandemie.

Hoe werkt het digitale EU COVID-certificaat?

Het certificaat zal aantonen dat iemand gevaccineerd is, een negatief testresultaat heeft of is hersteld van COVID-19 in de afgelopen zes maanden.

Het wordt uitgegeven door nationale autoriteiten, bijvoorbeeld ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsautoriteiten. Deze informatie heeft de vorm van een QR-code, die elektronisch kan zijn (bijvoorbeeld op een smartphone of tablet) of kan worden afgedrukt en gescand tijdens het reizen.

Het certificaat zal vanaf 1 juli beschikbaar zijn en is gratis. Het systeem achter het certificaat blijft 12 maanden van kracht en het heeft betrekking op alle 27 EU-landen, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Kan ik het gebruiken om te reizen?

Nee, je hebt nog steeds je paspoort of een ander identiteitsbewijs nodig.

Het certificaat is niet verplicht als je gaat reizen (de nationale regels blijven dan van kracht). Maar het zou het reizen gemakkelijker moeten maken, zoals dat de houders van het certificaat niet in quarantaine hoeven gaan.

Echter, er uitzonderlijke omstandigheden zich voordoen in een EU-lidstaat (zoals de plotselinge opkomst en verspreiding van een nieuwe variant), kunnen nieuwe beperkingen worden ingevoerd. Deze zullen worden gemeld via het portaal ‘Re-Open EU’.

Wat is inbegrepen bij het digitale EU COVID-certificaat?

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • AstraZeneca
  • Janssen

Wat is inbegrepen in het digitale EU COVID-certificaat?

De testen die worden erkend, zijn ‘NAAT’-testen zoals PCR-testen en antigeentesten. Testen die controleren op antistoffen worden niet erkend, hoewel dit kan veranderen nadat het certificaat officieel is gelanceerd.

Testen leiden tot twee mogelijke certificaten:

  • Testcertificaat: geeft het resultaat van de houder, het type en de datum van een NAAT-test of een antigeentest aan
  • Herstelcertificaat: bevestigt dat de houder is hersteld van een SARS-CoV-2-infectie na een positieve NAAT-test

Testen zal ook goedkoper worden. De Europese Commissie i zal in het kader van het Emergency Support Instrument minimaal 100 miljoen euro mobiliseren om de COVID-tests te kopen die nodig zijn voor het testcertificaat.

Bescherming van persoonsgegevens

De app respecteert Europese wetgeving voor gegevensbescherming en bevat alleen de gegevens die ‘strikt noodzakelijk’ zijn om veilig reizen te garanderen. De persoonlijke gegevens in de certificaten worden verwerkt door de bevoegde autoriteiten van het land van bestemming, doorvoer of door personenvervoerders, maar alleen om de vaccinatie-, test- of herstelstatus van de houder te bevestigen en verifiëren.

De informatie wordt alleen bewaard voor de reisperiode en wordt niet opgeslagen.

Vervolgstappen

Het Parlement zal over het voorstel stemmen tijdens de plenaire vergadering van 7 tot 10 juni.

Meer over EU-maatregelen die de pandemie aan te pakken:

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20210520STO04404