Nieuwe ronde formatie levert complexe situatie op, aldus PvdA, GroenLinks en VVD

woensdag 2 juni 2021
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Volgens Mark Rutte i (VVD i), Lilianne Ploumen i (PvdA i) en Jesse Klaver i (GroenLinks i) is de situatie in de kabinetsformatie complex. Dat bleek uit hun gesprekken van vanochtend, waarover verder vooralsnog gezwegen werd. Fractieleider Gert-Jan Segers i (ChristenUnie i) gaf naar aanleiding van zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer i aan dat zijn partij graag wilde meepraten over het herstelbeleid, maar dat zijn partij niet snel als gesprekspartner bij de formatie aan zou schuiven.

Informateur Hamer ontving op woensdag 2 juni om 9.15 uur gezamenlijk Mark Rutte, Wopke Hoekstra i (CDA i) en Gert-Jan Segers. Daarna kwamen om 12.00 uur samen met Rutte ook Lilliane Ploumen en Jesse Klaver langs bij de informateur.

Gisteren ontving de informateur ook al verschillende combinaties van partijleiders. Eerst mochten Sigrid Kaag i (D66 i) en Wopke Hoekstra samen aanschuiven. Kaag kwam hierna terug om in gesprek te gaan met Ploumen en Klaver. In de avond kwam Hoekstra nog op een tweede gesprek bij de informateur, dit keer samen met VVD-leider Mark Rutte. Hierna liet Hoekstra weten dat het 'niet voor de hand' zou liggen om met de PvdA en GroenLinks te gaan regeren.

De gesprekken zijn deel van de nieuwe ronde in de formatie waarbij clusters van partijen toenadering tot elkaar zoeken. De aanwezigen laten zich voorlopig niet veel uit over de inhoud van de gesprekken.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie/NOS