Betrekkingen EU-Verenigd Koninkrijk: oplossingen gevonden om uitvoering Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland te bevorderen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 30 juni 2021.

De Europese Commissie i heeft vandaag een evenwichtig pakket maatregelen gepresenteerd voor een aantal van de meest urgente kwesties in verband met de uitvoering van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland. Het toont de vastberadenheid van de EU aan om - onder meer door haar eigen regels aan te passen - creatieve oplossingen te vinden die als hoofddoel hebben de bevolking van Noord-Ierland ten goede te komen.

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič i, medevoorzitter voor de EU van het Gemengd Comité: “Waar het ons om gaat is de moeizaam verworven resultaten van het Goede Vrijdagakkoord (Akkoord van Belfast) - vrede en stabiliteit in Noord-Ierland - te vrijwaren, en daarbij een harde grens op het eiland Ierland te vermijden en de integriteit van de interne markt van de EU in stand te houden. Daarom hebben wij alles in het werk gesteld om een aantal prangende kwesties te verhelpen die bij de uitvoering van het protocol zijn gerezen. Uit het vandaag gepresenteerde pakket praktische oplossingen blijkt duidelijk dat we vastberaden zijn wat de uitvoering van het protocol betreft, maar er alles aan doen om de bevolking in Noord-Ierland te helpen.”

Om te beginnen neemt de Europese Commissie vandaag nota van het verzoek van het VK, door middel van afzonderlijke unilaterale verklaringen, om de respijtperiode voor het vervoer van gekoeld vlees van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te verlengen tot en met 30 september 2021.

Ten tweede heeft de Commissie op een aantal gebieden oplossingen voorgesteld, onder meer voor de ononderbroken levering van geneesmiddelen en voor geleidehonden, alsook een besluit om af te zien van de verplichting om een groene verzekeringskaart te tonen, wat met name nuttig is voor automobilisten in Noord-Ierland. Deze oplossingen dragen ertoe bij dat de toepassing van het protocol zo min mogelijk gevolgen heeft voor het dagelijks leven van de gemeenschappen in Noord-Ierland. Zij onderstrepen de sterke wil van de EU om werkbare oplossingen te zoeken en haar vermogen om die te leveren.

Verlenging van de respijtperiode voor gekoeld vlees

De EU en het VK zullen vandaag via een uitwisseling van afzonderlijke unilaterale verklaringen een verdere tijdelijke oplossing mogelijk maken voor het vervoer van gekoeld vlees (bv. worst) van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland. Deze respijtperiode loopt af op 30 september 2021. Deze aanvullende periode is bedoeld om belanghebbenden, en met name supermarkten in Noord-Ierland, in staat te stellen de aanpassing van hun toeleveringsketens te voltooien.

Deze tijdelijke oplossing is onderworpen aan strikte voorwaarden. Zo moeten de vleesproducten waarvoor de kanalisatieprocedure als bedoeld in de unilaterale verklaring van het Verenigd Koninkrijk geldt, in alle stadia van die procedure onder controle van de bevoegde autoriteiten van Noord-Ierland blijven. Deze vleesproducten moeten vergezeld gaan van officiële gezondheidscertificaten die door de bevoegde autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk zijn afgegeven, mogen uitsluitend aan eindverbruikers in supermarkten in Noord-Ierland worden verkocht, en moeten dienovereenkomstig worden verpakt en geëtiketteerd. De EU onderstreept tevens dat het van belang is ervoor te zorgen dat grenscontroleposten in Noord-Ierland over de nodige infrastructuur en middelen beschikken om alle controles te kunnen uitvoeren die op grond van de verordening officiële controles van de EU vereist zijn.

Praktische oplossingen voor Noord-Ierland

De Commissie heeft veel goede wil aan de dag gelegd om flexibele en technische oplossingen te vinden en te zorgen voor de stabiliteit en de voorspelbaarheid die een volledige en effectieve uitvoering van het protocol bieden. Zo zijn er oplossingen gevonden voor:

  • Geneesmiddelen: De Commissie heeft een creatieve oplossing gevonden om de ononderbroken aanvoer van geneesmiddelen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland op lange termijn te waarborgen. De oplossing houdt in dat de EU haar eigen regels zodanig aanpast dat de diensten die toezicht houden op de naleving van de regelgeving voor geneesmiddelen waarvoor het Verenigd Koninkrijk overeenkomstig het protocol een vergunning voor de Noord-Ierse markt heeft verleend, in Groot-Brittannië mogen zijn gevestigd, onder specifieke voorwaarden die moeten waarborgen dat de betrokken geneesmiddelen niet verder op de interne markt van de EU worden gedistribueerd. De Commissie zal in het vroege najaar een wetgevingsvoorstel indienen om het wetgevingsproces tijdig te kunnen afronden.
  • Geleidehonden: De Commissie heeft een oplossing gevonden om het verkeer van geleidehonden die reizigers van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland vergezellen, te vergemakkelijken. Dit is meegedeeld aan de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk en het is aan de bevoegde autoriteiten van Noord-Ierland om nu de details van de concrete uitvoering uit te werken.
  • Groene kaart: De Commissie heeft vandaag een besluit aangekondigd om bestuurders uit het Verenigd Koninkrijk vrij te stellen van de verplichting om de groene kaart voor motorrijtuigenverzekering te tonen. Dit zal met name nuttig zijn voor Noord-Ierse automobilisten die de grens met Ierland oversteken.
  • Vervoer van bepaalde dieren: De Commissie heeft een oplossing gevonden om het vervoer van vee van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te vergemakkelijken. Dit houdt in dat het niet langer nodig is dieren opnieuw te merken wanneer deze gedurende hun leven meerdere keren tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd. De Commissie heeft daartoe op 29 juni 2021 een uitvoeringshandeling vastgesteld (Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1064 van de Commissie). De Commissie werkt ook aan een regelgevingsoplossing om de snelle terugkeer van vee naar Noord-Ierland van tentoonstellingen of handelsbeurzen in Groot-Brittannië te vergemakkelijken, zodat de betrokken dieren niet hoeven te wachten op een minimale verblijfsduur in Groot-Brittannië. De desbetreffende gedelegeerde en uitvoeringshandelingen zullen in oktober 2021 worden vastgesteld. Er wordt ook gewerkt aan een oplossing voor de risicobeheersing van scrapie, om de verplaatsing van schapen en geiten tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland te vergemakkelijken.

Achtergrond

Het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, dat een integrerend deel is van het terugtrekkingsakkoord, is door zowel de EU als het VK goedgekeurd en geratificeerd. Het is van kracht sinds 1 februari 2020 en heeft rechtsgevolgen in het kader van het volkenrecht. Doel van het protocol is het Goede Vrijdagakkoord (Akkoord van Belfast) in al zijn dimensies te beschermen, de vrede en stabiliteit in Noord-Ierland te handhaven, een harde grens op het eiland Ierland te vermijden en tegelijkertijd de integriteit van de interne markt van de EU te vrijwaren. Om die doelstellingen te bereiken - en het pad te effenen voor nieuwe mogelijkheden - moet het protocol volledig ten uitvoer worden gelegd. Als de Britse regering verzuimt dat te doen, komt de verwezenlijking van de doelstellingen in gevaar.

De EU heeft zich in het Gemengd Comité voortdurend te goeder trouw ingezet voor het vinden van pragmatische oplossingen om verstoringen als gevolg van de brexit tot een minimum te beperken en het dagelijks leven in Noord-Ierland te vergemakkelijken. Zij heeft er consequent naar gestreefd alle betrokkenen aan te zetten tot een duidelijke en volledige naleving van het protocol.

Meer informatie

Unilaterale verklaring van de EU inzake gekoeld vlees [aanstonds beschikbaar]

Website van de Commissie over de brexit