Kaag en Rutte bespreken hun proeve van een regeerakkoord met mogelijke coalitiepartners

dinsdag 17 augustus 2021

DEN HAAG (PDC) - Vanmiddag zal informateur Mariëtte Hamer samen met Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) achtereenvolgens Wopke Hoekstra (CDA) en Pieter Heerma (CDA), Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks), en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) ontvangen. In deze gesprekken zullen Kaag en Rutte hun proeve van een regeerakkoord presenteren in de hoop steun te vinden bij de andere potentiële coalitiepartners.

Informateur Hamer had de leiders van VVD en D66 verzocht om een aanzet tot een regeerakkoord te schrijven nadat gebleken was dat de formatiegesprekken in een impasse waren geraakt.

Sinds eind juni werkten de onderhandelaars van de VVD en D66 aan een hoofdlijnendocument dat de basis moet vormen van een nieuw regeerakkoord. Deze 'aanzet tot een opzet voor een mogelijk regeerakkoord' werd gisteren afgerond en besproken met informateur Hamer en zal vanmiddag gepresenteerd worden aan de overgebleven coalitiekandidaten.

De hoop is dat tijdens de nieuwe formatiegesprekken op basis van de inhoud toenadering gezocht kan worden tussen de verschillende partijen. Toch blijft de grote wie-met-wie-vraag boven de formatietafel hangen.

VVD en CDA willen liever niet met de PvdA en GroenLinks gezamenlijk in zee, terwijl de twee linkse partijen elkaar juist steeds steviger vasthouden. Daarnaast gaf D66-leider Kaag gisteren nogmaals aan niet met de ChristenUnie te willen regeren, en die laatste wil pas meedoen als alle andere opties niet gelukt zijn.

In een poging om de formatiegesprekken nieuw leven in te blazen, lijkt informateur Hamer ook gekozen te hebben voor een nieuwe locatie. Vanmiddag zullen de gesprekken namelijk plaats vinden in het Johan de Witthuis in plaats van de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Tijdens de formatie van 2017 werd de formatie ook al verhuisd naar dit monumentale pand aan de Kneuterdijk, nabij het Binnenhof.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie en AD