Achtergrond: Rutte III telt nu 11 tussentijds opgestapte bewindspersonen, een record

zondag 26 september 2021
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Met het wegsturen van staatssecretaris Mona Keijzer i zijn er nu elf bewindspersonen tussentijds vertrokken uit het kabinet-Rutte III. Niet eerder 'verloor' een kabinet zoveel bewindspersonen. Uit het kabinet-Lubbers III vertrokken tien bewindpersonen. Bas van 't Wout i heeft vanwege ziekte weliswaar nu geen portefeuille meer, maar is formeel nog wel minister.

Het vertrek van Keijzer volgt in een reeks snel opvolgende ontslagen uit het kabinet. Sigrid Kaag i en Ank Bijleveld i maakten twee weken geleden bekend terug te treden als minister na een motie van afkeuring. Zij waren de negende en tiende bewindspersoon die het kabinet-Rutte III verlieten. Tamara van Ark i kwam overigens zelf als invaller in het kabinet.

Tussentijds vertrek van een bewindspersoon kan veel oorzaken hebben: het vertrouwen van de Kamer kan verdwenen zijn, iemand krijgt een nieuwe functie of iemand trekt zich om privéredenen terug. Dat een zittend bewindspersoon naar de particuliere sector overstapt, kwam (nog) niet voor: daarin was Cora van Nieuwenhuizen i enkele weken geleden de eerste.

In kabinet-Rutte III was de eerste minister die vertrok Halbe Zijlstra i (VVD i), na slechts zes maanden.

Hoe ging dit in voorgaande kabinetten? Hieronder een overzicht vanaf 1990.

 

Kabinet

Aantal vertrokken ministers

Aantal vertrokken staatssecretarissen

Totaal

Lubbers III i

6

4

10

Kok I i

0

1

1

Kok II i

2

1

3

Balkenende I i

3

1

4

Balkenende II i

2

1

3

Balkenende III i

2

0

2

Balkenende IV i

1

3

4

Rutte I i

0

0

0

Rutte II i

4

5

9

Rutte III i

7

4

11

Bron: Biografisch Archief PDC