Commissie Buitenlandse Zaken bezoekt Baltische Staten

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 18 oktober 2021, 10:00.

De commissie voor Buitenlandse Zaken brengt van maandag 18 oktober tot en met vrijdag 22 oktober een werkbezoek aan Estland, Letland en Litouwen. De commissie verdiept zich tijdens het bezoek in de politieke ontwikkelingen in Rusland en Wit-Rusland, en de invloed daarvan op het Europese buitenlands- en veiligheidsbeleid.

De delegatie die namens de commissie Buitenlandse Zaken een werkbezoek brengt aan de Baltische Staten.

De Kamerleden Agnes Mulder (delegatieleider, CDA), Ruben Brekelmans (VVD), Jan Klink (VVD), Jasper van Dijk (SP), Kati Piri (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Tunahan Kuzu (DENK) brengen namens de commissie voor Buitenlandse Zaken het bezoek aan Estland, Letland en Litouwen. Het is dit jaar ook de viering van honderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Baltische Staten.

Programma

De commissie besteedt tijdens hun werkbezoek in het bijzonder aandacht aan het Europese buitenlandse beleid en de samenwerking binnen de NAVO. De NAVO heeft verschillende bases in de Baltische Staten. Nederland draagt hieraan bij door de militaire NAVO-aanwezigheid in Litouwen te versterken.

Ook staat het bezoek in het teken van de Russische en Wit-Russische oppositie en de toenemende instroom van illegale migranten die vanuit Wit-Rusland de grens oversteken met Litouwen. Na de Wit-Russische verkiezingen in augustus 2020 en de daaropvolgende demonstraties, weken veel oppositieleiders uit naar de Baltische Staten. Kamerleden spreken onder andere met parlementariërs, ministers en experts uit Estland, Letland en Litouwen. Daarnaast ontmoeten zij Wit-Russische oppositieleden.