Verklaring van Commissievoorzitter von der Leyen over haar bezoek aan ASML, samen met de Nederlandse premier Rutte

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 15 november 2021.

Vandaag bezoek ik samen met premier Mark Rutte een van onze Europese digitale kampioenen: ASML in Eindhoven.

Ik kijk ernaar uit met het personeel van ASML te spreken over de toekomst van de digitale sector in de EU. Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager en commissaris Thierry Breton zullen mij bij dit bezoek vergezellen.

ASML is een van de belangrijkste technologiebedrijven ter wereld. Het is een belangrijke speler in de wereldwijde waardeketen voor halfgeleiders. Het is van essentieel belang dat chips over de hele wereld worden geproduceerd. De technologie en machines die door ASML zijn ontworpen, helpen bij de productie van chips in Singapore, Korea en de VS, om maar een paar te noemen.

Dit bedrijf zal een belangrijke rol spelen bij onze inspanningen om Europa op het gebied van technologie concurrerender en soevereiner te maken.

Dit is de doelstelling van de "European Chips Act", de Europese chipwet, die wij in de eerste helft van volgend jaar zullen voorstellen.

Ons doel is dat Europa zijn marktaandeel in chips uiterlijk in 2030 verdubbelt, ook op het vlak van de meest geavanceerde chips.

Dat betekent 20% van het mondiale marktaandeel te bereiken. Momenteel hebben wij 10%.

En Europa heeft wat nodig is om dat te bereiken. ASML is een duidelijk bewijs hiervan.

Om succes te boeken, moeten we samenwerken. De hele sector zal er immers baat bij hebben als we onze inspanningen beter coördineren en onze krachten bundelen.

Ten eerste moeten we de onderzoeksactiviteiten in deze sector beter coördineren.

We moeten dat onderzoek afstemmen op de behoeften van het bedrijfsleven.

Ten tweede moeten we nog beter worden in het ontwerpen van chips.

Ten derde moeten we de productiecapaciteit voor chips uitbreiden.

Ook het is belangrijk om de steun die we bedrijven verlenen om deze extra productiecapaciteit te ontwikkelen, te coördineren.

En ten vierde moeten we meer samenwerken met het bedrijfsleven, dat nieuwe Europese producten zal ontwikkelen waarin deze geavanceerde chips worden gebruikt.

Dat leidt weer tot meer hoogwaardige banen en nieuwe markten voor onze bedrijven.

Een grotere Europese productie van chips is goed voor Europa, aangezien dit betekent dat we minder afhankelijk zijn van een paar Oost-Aziatische landen.

Het is ook goed voor de rest van de wereld, aangezien de toeleveringsketens diverser worden.

En voor ASML betekent dit bredere, stabiele markten voor zijn producten.

De hele sector zal profiteren van de Europese chipwet.

Daarnaast zal de Europese Unie de komende jaren aanzienlijk investeren in ontwikkelingen in de digitale sector. Hiervoor maken we tot 200 miljard euro uit ons herstelplan NextGenerationEU vrij.

Laten we samenwerken om hier een Europees succesverhaal van te maken.