Dortmund is de Europese Innovatiehoofdstad 2021, Vantaa is opkomende Europese Innovatiestad

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 24 november 2021.

Op de top van de Europese Innovatieraad vandaag en morgen in Brussel kondigt de Commissie de winnaars van de zevende editie van de Europese Innovatiehoofdstad (“iCapital”) aan. De Duitse stad Dortmund kroont zich tot Europese Innovatiehoofdstad 2021 en de Finse stad Vantaa is de opkomende Europese innovatiestad.

Na een intensieve evaluatieprocedure selecteerden twee jury's van onafhankelijke, vooraanstaande deskundigen de winnaars in de twee prijscategorieën. De tweede plaats in de iCapital-categorie gaat naar het Ierse Dublin en het Spaanse Malaga. Op plaats drie vinden we het Litouwse Vilnius terug. Het Portugese Cascais en het Noorse Trondheim zijn respectievelijk tweede en derde geworden in de categorie beste opkomende Europese innovatiestad.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Ik ben onder de indruk van het uitstekende werk van alle finalisten van iCapital. Ik ben vereerd deze steden, die de echte proeftuinen voor innovatie zijn, onder de aandacht te brengen. Zij creëren samen bottom-upinitiatieven om tot een duurzamere stedelijke ontwikkeling te komen.”

Deze prijzen vormen een erkenning van de langetermijninspanningen van steden om een omgeving te creëren waarin innovatie mogelijk wordt gemaakt en wordt omarmt. De steden hebben innovatieve concepten ontwikkeld en in de praktijk gebracht en processen, instrumenten en bestuursmodellen ingevoerd en hebben daarmee uitstekende resultaten geboekt. Zij geven het goede voorbeeld voor steden in Europa en daarbuiten die onder de pandemie hebben geleden en een omwenteling in gang moeten zetten.

Naast de prestigieuze erkenning zal de winnaar van de categorie Europese Innovatiehoofdstad ook een geldprijs van 1 miljoen EUR ontvangen, de nummers twee krijgen elk 100 000 EUR. De winnaar van de categorie opkomende Europese innovatiestad krijgt 500 000 EUR, beide nummers twee ontvangen elk 50 000 EUR.

Achtergrond

De zevende editie van de Europese Innovatiehoofdstad (iCapital) werd ondersteund door de Europese Innovatieraad (EIC) in het kader van Horizon Europa, en werd op donderdag 15 juli afgesloten. De oproep ontving 39 aanvragen uit de hele Europese Unie en van de geassocieerde landen van Horizon Europa.

Elk jaar erkent de Europese Unie steden met inclusieve innovatie-ecosystemen door de iCapital-prijs toe te kennen. Daarmee identificeert de EU stedelijke ecosystemen die burgers verbinden met de publieke sector, de academische wereld en het bedrijfsleven, zodat de geboekte resultaten kunnen worden omgezet in een beter welzijn van de samenleving en tegelijkertijd baanbrekende innovatie wordt gestimuleerd.

De prijs werd in 2014 voor het eerst uitgereikt. Winnaars uit het verleden zijn onder andere (2014), Amsterdam (2016), Parijs (2017), Athene (2018), Nantes (2019) en Leuven (2020).

Naast de hoofdcategorie iCapital, voor steden met meer dan 250 000 inwoners, was er dit jaar een nieuwe categorie: de opkomende Europese innovatiestad voor kleinere steden met een bevolking van 50 000 tot 249 999 inwoners.

iCapital is een van de vier prijzen van de Europese Innovatieraad die worden toegekend in het kader van Horizon Europa, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de EU. De prijs wordt beheerd door het Europees Uitvoerend Agentschap innovatieraad en het mkb en de winnaars worden gekozen na een beoordeling door twee jury's van onafhankelijke, vooraanstaande deskundigen.

Meer informatie

EIC-impactverslag en belangrijkste verwezenlijkingen

Uitreikingen Europese innovatiehoofdstad

EU-missie: klimaatneutrale en slimme steden