Winnaars van de EU-prijs voor vrouwelijke innovators 2021 bekendgemaakt

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 25 november 2021.

Op de top van de Europese Innovatieraad in Brussel heeft de Europese Commissie de winnaars van de EU-prijs voor vrouwelijke innovators 2021 bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt aan de meest getalenteerde vrouwelijke ondernemers in de EU en geassocieerde landen bij Horizon Europa omdat ze een succesvol bedrijf hebben opgericht en innovatie op de markt hebben gebracht. De organisatie ervan ligt in de handen van het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en het mkb (Eismea), dat hiervoor middelen van Horizon Europa kan aanwenden.

Een jury van onafhankelijke deskundigen heeft de volgende winnaars geselecteerd:

  • Merel Boers uit Nederland: medeoprichtster en CEO van NICO-LAB, een bedrijf dat artsen geavanceerde technologie biedt om betere spoedeisende hulp te verstrekken.
  • Mathilde Jakobsen uit Denemarken: medeoprichtster en CEO van Land, een digitaal platform dat de voedselketen korter maakt en digitaliseert en bijgevolg zorgt voor een gemakkelijke toegang tot kwalitatief voedsel.
  • Daphne Haim Langford uit Israël: oprichtster en CEO van Tarsier Pharma, een bedrijf dat disruptieve medische oplossingen voor de behandeling en genezing van auto-immuun- en ontstekingsziekten van het oog ontwikkelt.

Zij ontvangen elk een geldprijs van 100 000 euro.

Bovendien is de prijs voor opkomende innovators 2021, waarmee een uitzonderlijke innovator jonger dan 30 jaar wordt geëerd, uitgereikt aan Ailbhe en Isabel Keane uit Ierland, de oprichtsters van Izzy Wheels. Hun bedrijf ontwikkelt modieuze spaakbeschermers voor rolstoelen. Ailbhe en Isabel Keane ontvangen een geldprijs van 50 000 euro.

Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “Vandaag wordt een prijs uitgereikt aan drie fantastische vrouwen die met technologie onze wereld positief veranderen. Met deze prijs wordt benadrukt dat innovatie belangrijk is om de meest dringende uitdagingen voor onze toekomst aan te pakken, maar ook dat de technologiesector veel meer vrouwen nodig heeft. Proficiat aan de winnaressen!”

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Het is een groot voorrecht om deze prijs aan deze uitzonderlijke innovators uit te reiken. We hopen dat de winnaressen van deze editie innovatie een ander aanzien geven en de weg effenen voor meer vrouwelijke ondernemers in de toekomst.”

Achtergrond

De totstandbrenging van een Unie van gelijkheid die gendergelijkheid in alle aspecten van het leven bevordert, is een van de belangrijkste prioriteiten van de Commissie. De Commissie werkt samen met de lidstaten en geassocieerde landen bij Horizon Europa om de belemmeringen voor vrouwelijk ondernemerschap weg te nemen en eerlijke, inclusieve en welvarende innovatie-ecosystemen in Europa tot stand te brengen.

De EU-prijs voor vrouwelijke innovators, die in 2011 voor het eerst werd uitgereikt, eert de vrouwelijke ondernemers achter baanbrekende innovaties. De EU wil hiermee duidelijk maken dat er meer vrouwelijke innovators nodig zijn en wil vrouwen en meisjes overal ter wereld rolmodellen aanreiken.

Nadere informatie

Impactverslag van de Europese Innovatieraad en belangrijke verwezenlijkingen

EU-prijs voor vrouwelijke innovators

Women TechEU

Gendergelijkheid in onderzoek en innovatie