Kabinet-Rutte IV beëdigd door de Koning

maandag 10 januari 2022

Vandaag zijn de nieuwe ministers en de staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV beëdigd in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde. Deze locatie was gekozen vanwege de grote omvang van het kabinet en de geldende coronamaatregelen, waardoor meer ruimte nodig was dan gewoonlijk. De beëdiging ten overstaan van de Koning is de officiële start van het kabinet.

Sigrid Kaag i, de nieuwe minister van financiën, kon niet aanwezig zijn bij de ceremonie omdat zij in quarantaine zit na een positieve coronatest. Zij deed haar beëdiging via een videoverbinding. Daarnaast legde de nieuwe staatssecretaris van Toeslagen en Douane Aukje de Vries i haar eed in het Fries af.

Na de beëdiging volgde de bordesscene, waarna de nieuwe ministers het werk van hun voorgangers overnamen en de eerste ministerraad in de samenstelling van Rutte IV hebben gehouden. De beëdiging vloeit voort uit artikel 49 van de Grondwet i. Via de eed of verklaring en belofte zweren de bewindspersonen trouw aan de Grondwet en een getrouwe vervulling van hun ambt.

Bron: Rijksoverheid