Europa vandaag: Conferentie over de Toekomst van Europa komt naar Maastricht

vrijdag 11 februari 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Maastricht
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen / PDC

In Maastricht...

In Maastricht wordt van 11 tot en met 13 februari een pan-Europese burgertop gehouden waarbij burgers via een reeks debatten mee kunnen praten over de toekomst van Europa. Centraal staat het thema migratie.

Op deze bijeenkomst zullen over drie dagen zo'n tweehonderd willekeurig geselecteerde deelnemers de kans krijgen om met elkaar in gesprek te gaan over de rol van de EU i in de wereld en over migratie. Ook kan er op afstand worden deelgenomen via een online platform. Namens de Europese Commissie i zal commissaris Dubravka Šuica i voor democratie en demografie deelnemen aan het burgerpanel.

Maastricht is een belangrijke stad in de geschiedenis van de EU. Zo werd in 1992 het Verdrag van Maastricht i getekend, deze week precies 30 jaar geleden, waarmee de Europese Gemeenschap werd omgevormd tot de Europese Unie.


 
ECB in Frankfurt

Finance Summit 2022, Parijs

In Parijs vindt vandaag het door Politico georganiseerde Finance Summit 2022 plaats. Vanuit Nederland zal ECB-directielid Frank Elderson deelnemen aan een paneldiscussie met als onderwerp: "Duurzame financiering: is Europa ambitieus genoeg?". Deze paneldiscussie is live te volgen via een livestream.

De Nederlander Elderson zit sinds 2020 in de directie van de ECB.


En verder...

Met de Europese burgertop als hoofdmoot moeten we tot na het weekend kijken voor nieuwe Europese aangelegenheden. Zo start er zondag een tweedaagse informele bijeenkomst van de ministers van Handel die de prioriteiten van het handelsbeleid gaan bespreken met handelscommissaris Dombrovskis.

Maandag op dinsdag is er een informele bijeenkomst van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal beleid die het over het Frans voorzitterschap i en over de impact van klimaatverandering en digitalisering op de arbeidsmarkt gaan hebben.

In het Europees Parlement i zal maandag het rapport over de activiteiten van de Europese Ombudsman in 2021 worden besproken.

 

Europa in een oogopslag