Europa Vandaag: naast Oekraïne is ook de rechtsstaat weer onderwerp van debat in het Parlement

woensdag 16 februari 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vrouwe Justitia

Geduld is een schone zaak

Na een relatief lange stilte debatteert het Europees Parlement i vandaag weer over de staat van rechtsstaat. Het Hof i van Justitie zal naar verwachting vanochtend namelijk uitspraak doen over de koppeling tussen het naleven van de rechtsstaat in een EU-land en de uitbetaling van Europese subsidies. Volgens de nieuwe verordening, die op 1 januari van kracht werd, kunnen lidstaten die zich niet aan de regels van de rechtsstaat houden worden gekort op EU-subsidies. Vanwege het protest van Hongarije en Polen hebben de ontwikkelingen rondom de verordening sindsdien echter stil gelegen. Tot vandaag: op de dag van de uitspraak heeft het Europees Parlement gelijk een debat gepland om de vervolgstappen te bespreken.


 
Volodymyr Zelensky
Bron: president.gov.ua

Te land, ter zee...

Hoe stil het de afgelopen weken rondom de rechtsstaat was, zo prominent was de situatie in Oekraïne in het nieuws. Op de derde dag van de plenaire week gaat het Europees Parlement dan ook in debat over de Europese relaties met Rusland en het gemeenschappelijke veiligheidsbeleid. Het debat wordt afgetrapt met een verklaring van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borell i. Oekraïne overheerst het wereldnieuws al weken. Met name vanwege de bilaterale bezoeken van verschillende regeringsleiders aan Oekraïne en Rusland, terwijl het op Europees niveau relatief stil blijft. Naast het debat in het Parlement wordt nu in de wandelgangen echter ook gesproken over een mogelijke EU-top i later deze week.

 

 
Launch of Ariane 5 ES in Kourou, with the participation of Maroš Å efčovič, Vice-President of the EC, and Elżbieta Bieńkowska, Member of the EC
Bron: European Commission

...en in de lucht

Terwijl de wereld zich buigt over de situatie in Oekraïne, kijken de ministers van Ruimtevaart verder dan onze aardbol. Tijdens de informele bijeenkomst van de ministers van Ruimtevaart kijken zij namelijk naar de mogelijkheden voor de uitbreiding van de verkenning van de ruimte. De ontwikkeling van gemeenschappelijke regels voor ruimtevaart staat op de agenda, net als de verbetering van het wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van de ruimtevaart voor de bestrijding van klimaatverandering. Het uiteindelijk doel van deze bijeenkomsten is het bepalen van een gemeenschappelijk EU-standpunt over ruimteverkeersbeheer.


En verder...

Naast de debatten over het rechtsstaatmechanisme en Oekraine, stemt het Europees Parlement vandaag ook over het jaarverslag van het GBVB en het GVDB.

In het Nederlandse Parlement bespreekt de Commissie Europese Zaken de Raad Algemene Zaken i van 22 februari en het tussenverslag van de nationale burgerconsultaties van de Conferentie Toekomst van Europa.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 februari

Informele bijeenkomst ministers van Ruimtevaart

Bijeenkomst voor het bepalen van een gemeenschappelijk EU-standpunt over ruimteverkeersbeheer.

16 februari

Europees Parlement

Plenaire vergadering in Straatsburg

16 februari

Commissie Europese Zaken

Commissievergadering over Raad Algemene Zaken van 22-02 en tussenverslag van de nationale burgerconsultaties van de Conferentie Toekomst van Europa.

16 februari

Frans Timmermans

Speech 'Africa Business Forum bijeenkomst over Duurzame Energie: over de lessen en mogelijkheden van het investeren in duurzame energie en energie efficiente oplossingen voor Afrika.