Europa vandaag: Regeringsleiders in Versailles, burgers in Straatsburg

vrijdag 11 maart 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Charles Michel, Emmanuel Macron
Bron: The Council of the European Union

Regeringsleiders in Versailles

Vandaag is de tweede dag van de informele bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden in Versailles. Waar het gister vooral over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ging, staat vandaag het 'nieuwe groei- en investeringsmodel' centraal. De lidstaten hebben veel geld nodig om minder afhankelijk te worden van Russische olie en gas en om meer te investeren in defensie.

Toch zal ook vandaag nog Oekraïne aan bod komen. Zo zullen naar verwachting over meer sancties tegen Rusland en Vladimir Poetin i en de lidmaatschapsverzoeken van Oekraïne, Georgië en Moldavië besproken worden. De voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde en de voorzitter van de Eurogroep Paschal Donohoe i zullen ook aanschuiven bij het overleg.


 
Conferentie over de toekomst van Europa: campagnemateriaal
Bron: Conferentie over de toekomst van Europa

Burgers in Straatsburg

Vandaag en morgen bespreekt de plenaire vergadering van de Conferentie over de Toekomst van Europa i in Straatsburg de aanbevelingen van de nationale en Europese burgerpanels. Burgerpanels hebben in de voorbijgaande maanden aanbevelingen gedaan over verschillende beleidsterreinen. Burgers presenteren vandaag deze aanbevelingen, waarna de plenaire vergadering voorstellen zal opstellen. Het gaat om aanbevelingen over migratie en de rol van de EU in de wereld, en economie en sociale rechtvaardigheid.

Het burgerpanel in Maastricht pleitte vorige maand voor een menselijker migratiebeleid en een sterkere internationale rol voor de Europese Unie. Zo zouden verantwoordelijkheden voor migranten gespreid moeten worden over EU-lidstaten. Ook zouden beslissingen over buitenlands beleid voortaan via gekwalificeerde meerderheid genomen moeten worden.


En verder...

Eurocommissaris Frans Timmermans i is vandaag in Leeuwarden en bezoekt daar verschillende duurzaamheidsprojecten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

11 maart

Europese Raad

Informele bijeenkomst staatshoofden en regeringsleiders i

 

11-12 maart

Conferentie over de Toekomst van Europa

Plenaire vergadering in Straatsburg

11 maart

Eurocommissaris Frans Timmermans

Frans Timmermans bezoekt Leeuwarden i