Europa Vandaag: Hoe gaat de EU Moldavië helpen?

maandag 28 maart 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Uniform van Europese Grenswacht © Europese Unie, 2016. Foto: Boryana Katsarova

Opnieuw overleg over opvang Oekraïense vluchtelingen

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken spreken vandaag over de Brusselse coördinatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hier zal het vooral gaan over financiële steun aan lidstaten, het monitoren van verplaatsing binnen de EU en de controle aan de buitengrenzen.

Een andere belangrijke vraag op de agenda is hoe de EU het Oekraïens buurland Moldavië gaat helpen. Eerder werd al bekend dat de Europese Grenswacht i Frontex Moldavië gaat helpen met grenscontrole. Ook in Moldavië is vrees voor een Russische inval: in de Oostelijke regio Transnistrië bestaat al lange tijd een beweging die trouw aan Moskou is. Komt er nog meer hulp voor het land dat recent een EU-lidmaatschap heeft ingediend?


 
Klimaatdemonstratie

Tweede Kamer ontvangt Brusselse tegenhangers

De leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat gaan in gesprek met Europarlementariërs. De genodigden zijn Esther de Lange i van de EVP-fractie i en Mohammed Chahim i van S&D i. De parlementariërs hebben één onderwerp op de agenda: het Fit-for-55 pakket, oftewel het plan van de Europese Commissie i om de CO2-uitstoot in 2030 met 55% terug te dringen.

 

En verder...

De EP-Subcommissie belastingvraagstukken i, met voorzitter Paul Tang i, houdt een hoorzitting over Nederlands positie als belastingparadijs.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 maart

Raad van de EU

Buitengewone Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken

28 maart, 14:00-15:30

Tweede Kamer

Commissie EZK heeft een gesprek met Europarlementariërs over fit-for-55

28 maart, 13:45-16:15

Europees Parlement

Vergadering EP-Subcommissie belastingvraagstukken