Europa Vandaag: Von der Leyen ontmoet president Zelenski in Kiev

vrijdag 8 april 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen, Volodymyr Zelensky
Bron: European Commission

Ursula von der Leyen ontmoet Oekraïense president Zelenski

De Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell reizen vandaag naar Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het precieze tijdstip is onbekend vanwege veiligheidsredenen. Het bezoek vindt plaats in aanloop naar de internationale donorconferentie Stand up for Ukraine, die zaterdag wordt gehouden in Warschau en is belegd door de Europese Commissie en Canada.

Het bezoek vindt ook plaats tegen de achtergrond van een vijfde sanctiepakket tegen Rusland. Op donderdag hebben de lidstaten een akkoord gesloten over dit pakket, waarmee onder andere Russische schepen Europese havens niet meer in kunnen en de import van Kolen uit Rusland per half augustus volledig stopt.


Conferentie over de Toekomst van Europa
Bron: European Commission

Plenaire vergadering Burgerconferentie debatteert in Straatsburg

Vandaag en morgen debatteert de plenaire vergadering van de Conferentie over de Toekomst van Europa opnieuw in Straatsburg over de aanbevelingen die werkgroepen van burgers hebben opgesteld voor thema's zoals economie, migratie en democratie. De plenaire vergadering vertaalt deze aanbevelingen naar definitieve voorstellen, die eind april worden verwacht. Zowel Eurocommissaris voor democratie en demografie Dubravka Šuica als Eurocommissaris waarden en transparantie Vera Jourová zijn aanwezig.


En verder...

De ministers van Vervoer spreken in een informele videoconferentie over steun aan Oekraïne om de continuïteit van het vervoer van personen te waarborgen en over de bescherming van werknemers in de vervoerssector. En Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken ontmoet Eurocommissaris Dubravka Šuica in Straatsburg.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 april

Voorzitter Europese Commissie Ursula von der Leyen en Josep Borrell

Ontmoeting met Oekraiënse president Zelenski in Kiev

8-9 april

Conferentie over de Toekomst van Europa

Debat over burgeraanbevelingen

8 april

Informele videoconferentie Raad Vervoer

Bescherming werknemers vervoerssector en steun aan Oekraïne

8 april

Minister Hoekstra en Eurocommissaris Dubravka Šuica

Ontmoeting in Straatsburg