Vragen & antwoorden: “Stand Up For Ukraine” - Donorevenement voor steun aan de Oekraïense bevolking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 7 april 2022.
  • 1. 
    Wat is “Stand Up For Ukraine”?

Op 26 maart heeft Oekraïens president Volodymyr Zelensky de internationale gemeenschap opgeroepen om zich aan te sluiten bij de steunbeweging voor Oekraïne.

De Europese Commissie en de Canadese regering gingen onmiddellijk in op die oproep en lanceerden diezelfde dag een wereldwijde campagne om financiering en ondersteuning aan te trekken voor mensen die op de vlucht zijn door de Russische invasie van Oekraïne. De campagne wordt georganiseerd in samenwerking met de internationale burgerbelangenorganisatie Global Citizen.

Het hoogtepunt van de campagne wordt een live uitgezonden donorevenement in rondetafelformaat op 9 april, een gezamenlijk initiatief van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Canadese premier, Justin Trudeau.

Als erkenning van de Poolse vrijgevigheid ten opzichte van de vluchtelingen vindt het donorevenement plaats in Warschau. Ook de Poolse president Andrzej Duda zal aan de conferentie deelnemen.

  • 2. 
    Wat is het doel van deze campagne?

Tijdens deStand Up For Ukraine”-campagne worden regeringen, instellingen, artiesten, bedrijven en gewone mensen opgeroepen om financiële middelen bijeen te brengen en de Oekraïense bevolking te ondersteunen.

Doel:

  • Voor de 4 miljoen mensen die al toevlucht hebben gezocht in de EU en voor anderen die dat waarschijnlijk zullen doen, zullen de middelen worden gebruikt om te voorzien in hun behoeften op korte en middellange termijn in de EU-lidstaten, gaande van levensmiddelen, huisvesting en medische zorg tot onderwijs en werkgelegenheid.
  • Voor de 6,5 miljoen mensen, van wie 2,5 miljoen kinderen, die hun huis moesten verlaten maar in Oekraïne zijn gebleven en nu in eigen land ontheemd zijn, zullen de middelen en donaties dienen voor essentiële humanitaire hulp.

Alle EU-lidstaten zijn uitgenodigd om toezeggingen te doen, evenals de G20-landen - met uitzondering van Rusland - en andere partnerlanden, waaronder Zwitserland, Noorwegen, IJsland en de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf.

  • 3. 
    Op wat voor steun wordt er gemikt?

Het kan gaan om financiële toezeggingen of steun in natura.

De EU-lidstaten worden ertoe uitgenodigd om aan te kondigen hoeveel middelen ze zullen uittrekken voor de opvang van vluchtelingen op hun grondgebied en hoe ze zullen bijdragen aan de ondersteuning van intern ontheemden in Oekraïne. Landen van buiten de Europese Unie worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren voor de intern ontheemden in Oekraïne. De financiële instellingen van de EU worden opgeroepen om buurlanden van Oekraïne bij te staan bij het opvangen van vluchtelingen, en de Oekraïense autoriteiten te ondersteunen bij het opvangen van intern ontheemden.

Regeringen en bedrijven die een financiële bijdrage willen leveren, kunnen contact opnemen met de Europese Commissie: NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSE@ec.europa.eu

Het moet gaan om nieuwe financiële bijdragen die niet eerder zijn aangekondigd.

De Europese Commissie heeft ook een systeem opgezet om ervoor te zorgen dat donaties in natura van de particuliere sector hun weg vinden naar Oekraïne, Moldavië en naburige EU-lidstaten, om zo te voorzien in de behoeften van intern ontheemden en degenen die het land zijn ontvlucht.

De Europese Commissie zal de levering van grootschalige donaties in natura van essentiële goederen zoals geneesmiddelen, vaccins, medische apparatuur, tenten, bedden en nooddekens coördineren.

Bedrijven die donaties in natura willen doen, kunnen contact opnemen met de Europese Commissie via e-mail: ECHO-private-donations@ec.europa.eu

Tot slot kunnen individuen een financiële bijdrage leveren via GlobalGiving, het platform waarmee Global Citizen donaties samenbrengt en overmaakt aan dertig plaatselijke burgerorganisaties die rechtstreeks hulp verlenen.

  • 4. 
    Waar gaat het geld heen? Hoe worden de middelen overgemaakt?

Overheidstoezeggingen voor intern ontheemden in Oekraïne zullen grotendeels worden gekanaliseerd via de Oekraïense autoriteiten op centraal en lokaal niveau. Donaties van de particuliere sector en van individuen voor intern ontheemden zullen voornamelijk worden verstrekt via organisaties van de VN zoals UNHCR, het Wereldvoedselprogramma, Education Cannot Wait en andere, en ook via GlobalGiving. Een volledige lijst van organisaties is te vinden op www.forukraine.com.

De EU-lidstaten zullen ook aankondigen welke middelen zij uittrekken om tegemoet te komen aan de behoeften van vluchtelingen uit Oekraïne op hun grondgebied.

  • 5. 
    Is er een streefcijfer voor de financiële hulp?

Nee. Een week na Poetins invasie in Oekraïne heeft de VN een noodoproep gelanceerd voor 1,7 miljard dollar ter ondersteuning van de noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen. Dat streefcijfer is inmiddels bereikt, maar nu het einde van het conflict nog niet in zicht is, nemen de behoeften exponentieel toe. In de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog zijn na een maand meer dan 4 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht en zijn miljoenen anderen ontheemd. Het is daarom van essentieel belang extra middelen te blijven vrijmaken om te voorzien in de behoeften van intern ontheemden in Oekraïne en van vluchtelingen.

  • 6. 
    Waarom de handen in elkaar slaan met Global Citizen?

Deze campagne steunt op sterke onderlinge samenwerking, om zo optimaal gebruik te maken van het gecombineerde bereik van de Europese Commissie, de Canadese regering en Global Citizen, het overheidsniveau te overstijgen en alle geledingen van het maatschappelijk middenveld bij de campagne te betrekken.

De Europese Commissie heeft in het verleden al succesvol samengewerkt met Global Citizen en kan vertrouwen op het vermogen van de organisatie om de steun van politici en ondernemers, filantropen, maatschappelijke organisaties en entertainers te mobiliseren.

Samen met Global Citizen heeft de Commissie in het kader van de donorconferentie over de wereldwijde coronarespons miljarden gemobiliseerd voor universele toegang tot vaccins, tests en behandelingen voor COVID-19. We hebben ook samengewerkt aan de campagne “Een herstelplan voor de wereld” ter bestrijding van armoede, honger en klimaatverandering.

  • 7. 
    Welke artiesten doen deze keer mee?

Deze artiesten hebben zich al bij de campagne aangesloten:

Abel “The Weeknd” Tesfaye, Adam Ďurica, Aitana, Alanis Morissette, Alejandro Sanz, Alexandra Stan, Angélique Kidjo, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Isaak, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John en David Furnish, FINNEAS, Garth Brooks en Trisha Yearwood, Gloria Steinem, Green Day, Herbert Grönemeyer, Hugh Jackman en Deborra-Lee Furness, Igo, Jon Batiste, Jonas Brothers, Juanes, Kacey Musgraves, Katy Perry, Leon Bridges, Luke Combs, Madonna, Miley Cyrus, Mirai, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Priyanka Chopra Jonas, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Ryan Tedder, Sarsa, Shaquille O'Neal, Stevie Nicks, Stevie Wonder, Tame Impala, U2, Usher, Vito Bambino en Young Leosia.

Zij zullen hun solidariteit met de bevolking van Oekraïne betonen tijdens een 24-uur durende socialemediacampagne op 8 april 2022.

  • 8. 
    Worden de artiesten hiervoor betaald?

Nee. De deelnemende artiesten stellen hun tijd, talent en platforms ter beschikking ten voordele van de humanitaire respons voor Oekraïne.