Betrekkingen EU-VK: Europese Unie waarborgt ononderbroken levering van geneesmiddelen aan Noord-Ierland, en ook aan Cyprus, Ierland en Malta

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2022.

De Europese Commissie is ingenomen met de snelle goedkeuring door de Raad van de voorstellen om de levering van geneesmiddelen uit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland op lange termijn te waarborgen en de nog bestaande leveringsproblemen in Cyprus, Ierland en Malta - markten die van oudsher via of door Groot-Brittannië worden bevoorraad - aan te pakken. De goedkeuring van vandaag volgt op de positieve stemming in het Europees Parlement vorige week. De voorstellen, die in december jongstleden door de Commissie waren ingediend, zijn tot stand gekomen na uitgebreide contacten met burgers, de bedrijfstak en andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in de EU en het VK, naast uitgebreide gesprekken met de Britse regering om te komen tot een oplossing voor de lange termijn.

Vicevoorzitter Šefčovič was ingenomen met de goedkeuring: “Tijdens mijn bezoek aan Noord-Ierland van afgelopen herfst heb ik beloofd alles in het werk te zullen stellen om ervoor te zorgen dat de levering van geneesmiddelen aan Noord-Ierland door zou kunnen gaan. We hebben nu een blijvende oplossing - en die is in recordtijd tot stand gekomen. Ik zal nauw met de regering van het VK blijven samenwerken om de voorspelbaarheid, rechtszekerheid en welvaart voor alle gemeenschappen in Noord-Ierland te waarborgen.”

En Stella Kyriakides, de commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, verklaarde: “De ononderbroken levering van geneesmiddelen is essentieel voor honderdduizenden patiënten in Noord-Ierland, Cyprus, Ierland en Malta - markten die historisch afhankelijk zijn van geneesmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk. We zijn nu onze belofte nagekomen om een oplossing te vinden waarmee wordt gewaarborgd dat alle burgers op elk moment de geneesmiddelen kunnen krijgen die zij nodig hebben. Ik ben verheugd over de snelle instemming van het Europees Parlement en de Raad.”

De COVID-19-pandemie heeft laten zien hoe belangrijk sterke toeleveringsketens en de ononderbroken toegang tot geneesmiddelen zijn voor het naadloos functioneren van gezondheidszorgstelsels.

Volgende stappen voor Cyprus, Ierland en Malta:

De door het Europees Parlement en de Raad goedgekeurde regels voorzien in een tijdelijke afwijking voor Cyprus, Ierland en Malta, zodat deze landen indien nodig geneesmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven betrekken. De richtlijn en de verordening zijn met terugwerkende kracht van toepassing vanaf respectievelijk 1 januari 2022 en 31 januari 2022. De verwachting is dat deze markten binnen drie jaar, tussen nu en 31 december 2024, de tijdelijke afwijkingen geleidelijk zullen afschaffen en de mate waarin hun binnenlandse markten afhankelijk zijn van de levering van geneesmiddelen uit of via andere delen van het Verenigd Koninkrijk dan Noord-Ierland zullen verminderen.

Daarnaast zal de Commissie eind dit jaar voorstellen doen om de geneesmiddelenwetgeving van de EU te herzien. Met deze voorstellen wordt getracht structurele oplossingen voor de langere termijn te verschaffen, met name wat betreft de toegang tot geneesmiddelen, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de leveringszekerheid en het aanpakken van de risico's van tekorten op de kleinere markten van de Unie.

Achtergrond:

De vandaag gepresenteerde oplossing maakt deel uit van het pakket verreikende maatregelen dat de Commissie in oktober 2021 heeft voorgesteld als antwoord op de moeilijkheden die mensen in Noord-Ierland ondervinden als gevolg van de brexit.

Meer informatie over de nieuwe regels:

Vragen en antwoorden