Europa Vandaag: legale migratie als oplossing voor arbeidstekorten?

woensdag 27 april 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Bord immigration office koninklijke marechausse
Bron: Fotograaf: Marijke Farahani-Schoonenboom

Brussel opent de deur voor arbeidsmigranten

Naar verwachting stelt de Europese Commissie i vandaag een plan vast om de deur verder open te zetten voor legale migratie. Als het aan de Commissie ligt zijn er vanaf het einde van dit jaar meer mogelijkheden voor arbeidsmigranten uit Egypte, Marokko en Tunesië om aan de slag te gaan in de EU.

De reden voor dit voorstel, genaamd 'Vaardigheden en talent naar de EU halen', is tweeledig. Allereerst kampt de Europese arbeidsmarkt op dit moment met grote tekorten. Een extra handje hulp zou daarom goed van pas komen. Daarnaast wordt het voorstel ook gebruikt als drukmiddel om illegale migratie tegen te gaan.

Via 'talent partnerships' wil de Commissie afspraken maken met de drie landen. Deelname van lidstaten zal overigens op vrijwillige basis zijn dus het is nog afwachten hoe enthousiast de landen gebruik zullen maken van deze partnerschappen.

 

 
Frans Timmermans
Bron: European Commission

NGOs op bezoek bij Frans Timmermans i

De Eurocommissaris voor de Green Deal spreekt vandaag, nota bene op Koningsdag, met The Green 10, een coalitie van tien van de grootste Europese milieuorganisaties. De Nederlander ontvangt onder meer Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds om te spreken over Europese klimaatambities. Ambities die overigens hard nodig zijn, blijkt uit een vorige week gepubliceerd onderzoek waarin 2021 als een 'jaar van extremen' wordt omschreven. Extreem klimaat doet zich nu al voor in Europa en dit onderstreept de noodzaak om actie te ondernemen, aldus een van de auteurs van het rapport.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

27 april

Europese Commissie

Vaststellen voorstel 'Vaardigheden en talent naar de EU halen'

27 april

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Ontvangst vertegenwoordigers van The Green 10