Europa Vandaag: hoe reageren de energieministers op de stop van Russische gasleveringen?

maandag 2 mei 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Gaspijplijn

Hoe reageren de energieministers op de stop van Russische gasleveringen?

De ministers van energie bespreken vandaag het dichtdraaien van de gaskraan naar Polen en Bulgarije door het Russische staatsbedrijf Gazprom afgelopen woensdag. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen is dit "een poging van Rusland om gas als instrument voor chantage in te zetten". Gazprom sloot Polen en Bulgarije van het gas af omdat zij niet in roebels willen betalen. De meeste lidstaten weigeren dat, ook op aanraden van de Commissie.

De EU werkt aan een gezamenlijk antwoord op de stap van Rusland, aldus Von der Leyen. Er is gezorgd voor gas van elders en er zijn voorraden aangelegd. Tegelijkertijd wordt energie een steeds belangrijker onderdeel van de Europese sancties. Zo bereidt de EU al enkele weken een embargo op olie uit Rusland voor.


 
Vlaggen voor het Europees Parlement

Worden de regels voor de verkiezingen van het Europees Parlement gewijzigd?

De plenaire week van het Europees Parlement gaat vandaag van start in Straatsburg. Het parlement debatteert over de manier waarop Europarlementariërs worden verkozen. Eens in de 5 jaar kan iedere EU-burger zijn stem uitbrengen op een kandidaat uit de eigen lidstaat. Sinds 1979 zijn voorstellen voor hervormingen van de regels vaak gestrand, omdat zowel het Europees Parlement als de lidstaten ze moeten goedkeuren.

Maar Europarlementariërs uit de commissie Constitutionele Zaken willen daar nu verandering in brengen. Zo heeft de commissie voorgesteld om 28 van de 705 zetels verkiesbaar te stellen via 'transnationale kieslijsten'. Dit betekent dat burgers ook op kandidaten uit andere lidstaten kunnen stemmen. Ook zou de symbolische dimensie van de Europese verkiezingen moeten worden benadrukt, bijvoorbeeld door Europadag op 9 mei als enige verkiezingsdag in te stellen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 mei, 17:00-22:00

Europees Parlement

Debat over wijziging verkiezingen Europees Parlement

2 mei, 14:00-

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Buitengewone bijeenkomst ministers van Energie