Europa Vandaag: wat zijn de sociaal­economische gevolgen van de oorlog voor de EU?

woensdag 4 mei 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Informal video conference of Foreign Affairs Ministers on the situation in Ukraine
Bron: The Council of the European Union

Wat zijn de sociaal­economische gevolgen van de oorlog?

Het belangrijkste debat in het Europees Parlement vandaag gaat over de sociaal-economische gevolgen voor de EU van de Russische oorlog in Oekraïne. Daarnaast debatteren ze ook over de versterking van het vermogen van de EU om op te treden. Zowel de Europese Commissie als de Raad van de EU zullen met een statement komen.

Denk bij dit debat aan onderwerpen als de torenhoge inflatie door de gestegen energieprijzen, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en het instellen van sancties tegen Rusland.


 
Frontex
Bron: Europese unie, 2015

Keurt EP de begrotingen van de instellingen en agentschappen goed?

Het EP debatteert en stemt vandaag over de begrotingen van alle Europese instellingen en agentschappen in 2020. Het EP besluit of de instellingen hun geld op een goede manier hebben besteed en of er kwijting verleend wordt. Het klinkt misschien niet als het meest aansprekende debat, maar dat is het politiek gezien wel. Bij afkeuring van de begroting kan de Commissie immers op het matje geroepen worden.

Het kan zomaar eens spannend worden wanneer de begroting van EU-grensagentschap Frontex ter sprake komt: directeur Fabrice Leggeri stapte vorige week op na publicatie van de eerste resultaten van een onderzoek naar fraudebestrijding.


 
Handboeien

Krijgt Europol meer bevoegdheden?

Verder debatteert het EP over een sterker mandaat voor de Europese politiedienst Europol. Europol is een agentschap dat een belangrijke rol speelt in de samenwerking tussen de nationale politiekorpsen in de strijd tegen zware criminaliteit en terrorisme. In februari bereikten het EP en de Raad al een politiek akkoord over het voorstel van de Commissie.

Door het voorstel kan Europol bij strafrechtelijke onderzoeken meer persoonlijke gegevens verwerken en rechtstreeks persoonsgegevens van particuliere partijen ontvangen. Het voorstel bevat wel strenge vereisten om ervoor te zorgen dat Europol bij de verwerking van persoonlijke gegevens de grondrechten naleeft.


En verder...

debatteert het EP over het gebruik van de Pegasus-software door EU-lidstaten tegen personen en de schending van grondrechten.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 mei, 09:00-22:00

Europees Parlement