Europa Vandaag: willen de lidstaten een grotere rol voor Europol?

vrijdag 6 mei 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Photographer: Marzia Cosenza
Bron: © European Union, 2016

Lidstaten bespreken grotere rol Europol

De raadswerkgroep voor justitie en binnenlandse zaken komt in Brussel bijeen om te overleggen over twee voorstellen van de Europese Commissie i die de veiligheid in de Schengenzone moeten vergroten. Beide voorstellen zijn erop gericht om politiesamenwerking tussen de lidstaten te verbeteren. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het in Den Haag gevestigde agentschap Europol i.

In een raadswerkgroep overleggen ambtenaren uit verschillende lidstaten over wetsvoorstellen. Zij doen eigenlijk het voorbereidende werk voor de EU i-ambassadeurs van de lidstaten. Op hun beurt doen de ambassadeurs weer het voorwerk voor de verantwoordelijke ministers. Wanneer besluiten echt zwaarwegend zijn, gaat het naar de minister. Het duurt dus nog wel een tijdje voordat de minister van Justitie i en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius i zich over het voorstel mag buigen.


En verder...

wordt maandag 9 mei het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa gevierd tijdens de Europadag van 2022.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 mei

verschillende Europese landen

Viering van bevrijdingsdag

9 mei

Europese Unie

Viering van Europadag