QUO VADIS, AIDA? wint de LUX-Publieksprijs 2022

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 juni 2022.

EP-voorzitter Roberta Metsola reikte tijdens een ceremonie op woensdag de LUX Europese Publieksprijs 2022 uit aan “Qua vadis, Aida?” van de Bosnische regisseur Jasmila Žbanić.

“Deze film is een sterke oproep voor gerechtigheid voor de vrouwen en moeders van Srebrenica die getuigen waren van de afschuwelijke moorden op 8000 geliefden. Zulke verschrikkelijke wandaden en misdaden tegen de menselijkheid mogen nooit vergeten worden”, zei voorzitter Metsola tijdens de ceremonie in het halfrond te Straatsburg.

“De LUX-Publieksprijs verbindt ons politieke werk en het creatieve werk van filmmakers in Europa. LUX-films weerspiegelen door middel van kunst het sentiment van de strijd voor burgerrechten, mensenrechten, gerechtigheid, democratie en vrijheid”, voegde ze toe.

Nadat zij de prijs in ontvangst had genomen zei regisseur Jasmila Žbanić: “Toen ik een film aan het voorbereiden was over de genocide in Srebrenica dacht ik dat de oorlog in Bosnië, in Kroatië, in onze regio, de laatste was in Europa. Ik was geschokt toen ik erachter kwam dat wij, Europeanen, oorlog toestaan in Oekraïne. Ik dring erop aan dat jullie een weg vinden om de oorlog in Oekraïne te stoppen.”

Overlevende van de massamoord in Srebrenica, voorzitter van de Mothers of Srebrenica Association, Munira Subašić, sprak ook tot de Europarlementariërs. Zij zei: “In Oekraïne huilen moeders, op zoek naar de botten van hun zonen. Daarom smeek ik u om de oorlog in Oekraïne te stoppen, zodat zo min mogelijk moeders ter wereld lijden.”

De andere twee films op de shortlist voor de prijs waren: Flee door de Deens regisseur Jonas Poher Rasmussen en Great Freedom door de Oostenrijkse regisseur Sebastian Meise.

Lees hier meer over de genomineerden voor de LUX-Publieksprijs.

De winnende film wordt gekozen door een combinatie van publieksstemmen en stemmen van Europarlementariërs, deze wegen beide voor 50%. Stemmen was open voor het publiek tot 25 mei en voor de EP-leden tot 7 juni.

Over de winnende film

“Quo vadis, Aida?”, door de Bosnische regisseur Jasmila Žbanić, is geproduceerd door Bosnië en Herzegovina, Oostenrijk, Nederland, Frankrijk, Polen, Noorwegen, Duitsland, Roemenië en Turkije. Aida is een tolk voor de vredesmacht in de zomer van 1995, in Srebrenica. Haar familie zoekt net als duizenden andere burgers toevlucht in het VN-kamp. Aida ontdekt dat haar familie en de anderen een vreselijk lot wacht, maar kan zij iets doen om dit te stoppen?

Persconferentie en gerelateerde evenementen

De persconferentie met de winnaar, vertegenwoordigers van de European Film Academy en EP-vicevoorzitter Evelyn Regner op woensdag na de ceremonie is te zien op EbS en EP Live.

Schakel in voor onze Facebook live met de winnaar om 14:15 uur.

Bekijk de opname van het persseminar op dinsdag 7 juni met Europarlementariërs en vertegenwoordigers van de films.

Achtergrond

Sinds 2020 wordt de LUX Europese Publieksprijs uitgereikt door het Europees Parlement en de European Film Academy.

Met deze filmprijs steunt het Europees Parlement de distributie van Europese films sinds 2007. Dit door ondertiteling in de 24 EU-talen te leveren voor de films in de finale.

De Europese Commissie en het Europa Cinemas-netwerk zijn ook partners van de LUX-prijs.

Lees hier meer over het selectieproces van de films.