Europa Vandaag: welke landen maken kans op toetreding tot de EU?

vrijdag 24 juni 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag EU Oekraïne
Bron: Smooth_O

Is de strijd om het EU-kandidaat lidmaatschap gestreden?

Vandaag is de tweede dag van de Europese Raad i. In periode voorafgaand aan de Raad werd voornamelijk besproken over de kandidaat-lidmaatschapsverzoeken van Oekraïne en Moldavië, waarvan vooraf al duidelijk was dat de Raad ook akkoord zou gaan.

Hierdoor zou je bijna vergeten dat er ook nog andere lidmaatschapsverzoeken open staan. De kwestie van het Georgisch lidmaatschap stond bij de Raad namelijk ook op de agenda, net als de landen in de Westelijke Balkan, waar ook nog van diverse landen lidmaatschapsverzoeken open staan. Hoe staat het er eigenlijk voor met die verzoeken? Gisteren werd bekend dat Noord-Macedonië en Albanië in ieder geval nog geen uitsluitsel krijgen. Het hangt af van Bulgarije en het Bulgaarse parlement neemt pas maandag haar defnitieve beslissing.


 
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt
Bron: Wikimedia/Epizentrum

Geld moet rollen

Als je afgelopen week het nieuws volgde, leek het wel alsof de Europese Raad alleen samenkwam om de mogelijke kandidaat-lidstaten te bespreken. Toch staan er ook nog diverse andere onderwerpen op het programma.

Zoals economische vraagstukken, want door de inflatie en de stijgende energieprijzen maakt de EU een economisch zware periode door. De regeringsleiders bespreken daarom passende economische maatregelen. Met name over het besluit van de ECB om voor het eerst sinds 11 jaar de rente te verhogen en om weer staatsobligaties op te kopen, zijn niet alle lidstaten het eens.


 
Verdrag van Rome
Bron: European Union, 2017

Toekomstgeluiden

Naast de huidige actualiteiten zal er tijdens de Raad ook worden gekeken naar de toekomst. De regeringsleiders buigen zich namelijk over de voorstellen uit de Conferentie over de Toekomst van Europa. Terwijl de Europese Commissie i van mening is dat het van essentieel belang is om de voorstellen serieus op te pakken, gaat het Europees Parlement i nog een stapje verder. Het Parlement wil namelijk een conventie organiseren om de EU-verdragen tegen het licht te houden. Of de lidstaten dit ook willen? Dat horen we vandaag.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 & 24 juni

Europese Raad

Europese Raad 23 en 24 juni i