Europa Vandaag: EU Taxonomie terug naar de tekentafel?

dinsdag 5 juli 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kernenergie

Gaat het EP een veto uitspreken over omstreden voorstel om gas- en kernenergie als duurzaam te kwalificeren?

Er staat vandaag in het Europees Parlement een debat gepland over het voorstel van de Europese Commissie om kern- en gasenergie te classificeren als overgangsactiviteiten die bijdragen aan de beperking van klimaatverandering. Met dit omstreden voorstel zou kern- en gasenergie onder de 'EU Taxonomie' komen te vallen, een lijst met economische activiteiten die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Als een absolute meerderheid van de EP-leden bezwaar maakt tegen het plan van de Commissie, zal deze het voorstel moeten intrekken of wijzigen. Morgen gaat het EP hier over stemmen.

 

Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

Stemming over de Digital Services Act en Digital Markets Act

Gisteren heeft het EP op de eerste dag van de plenaire week in Straatsburg gedebatteerd over de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA). Deze digitale EU-regels zouden bedrijven verplichten om gebruikers te beschermen tegen illegale inhoud, hun aansprakelijkheid te vergroten en de dominante marktpositie van techreuzen beperken. Gaat het EP hiermee instemmen?

 

Kyriakos MITSOTAKIS
Bron: The Council of the European Union

Europees Parlement kruist degens met EU-leiders

De leden van het Europees Parlement ontvangen de premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis, voor een debat in de reeks 'Dit is Europa'.

Deze reeks debatten is een initiatief van de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. Hierbij worden staatshoofden en regeringsleiders van de EU lidstaten uitgenodigd om hun visie op de toekomst van de Europese Unie te bespreken. Eerder kwamen de Estse premier Kaja Kallas en Italiaanse premier Mario Draghi al langs in het Europees Parlement.

 

En verder...

Stemt het Europees Parlement o.a. nog over de invoering van de euro in Kroatië per 1 januari 2023 na het debat van gisteren.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

5 juli 2022

Europees Parlement

Debat over taxonomieverordening klimaat

5 juli 2022

Europees Parlement

Stemming over Digital Service Act

5 juli 2022

 

Europees Parlement

Debat met Kyriakos Mitsotakis over de staat van de EU en de toekomst