Televisie nog steeds belangrijkste nieuwsbron voor EU-burgers

dinsdag 12 juli 2022

DEN HAAG (PDC i) - Burgers uit de Europese Unie i vertrouwen traditionele media het meest, aldus de nieuwe Eurobarometer. De publieke omroep is de meest vertrouwde nieuwsbron (EU: 49%; NL 57%), gevolgd door de geschreven pers (EU: 39%; NL 54%) en commerciële tv- en radiozenders (EU: 27%; NL 27%). In alle leeftijdscategorieën wordt de televisie (EU: 75%; NL 72%) het meest gebruikt om het nieuws te volgen.

Burgers gaven aan dat ze het meest geïntereseerd zijn in nationale politiek (EU: 50%; NL 48%). Europese en internationale zaken volgde kort daarop (EU: 46%; NL 47%). Maar 59% van de Nederlanders geeft aan de afgelopen tijd iets over de Europese Unie gehoord te hebben op traditionele media, wat na Frankrijk het laagste percentage van de Unie is. Ook geeft 43% van de Nederlanders aan recentelijk niets gehoord te hebben over het Europees Parlement i, ten opzichte van een EU-gemiddelde van 34%.

De Eurobarometer is een onderzoek van het Europees Parlement uitgevoerd door Ipsos European Public Affairs naar nieuws en mediagebruik. Aan het onderzoek namen meer dan 50.000 mensen in de EU deel, waaronder 2.000 Nederlanders.

Bron: Flash Eurobarometer