Tweede Kamer onderbreekt reces voor debat over uitspraken Hoekstra

vrijdag 19 augustus 2022

DEN HAAG (PDC i) - Aanstaande dinsdag komt de Tweede Kamer terug van reces voor een debat over uitspraken gedaan door minister en CDA-leider Hoekstra i. Het verzoek was gedaan door PVV-leider Geert Wilders i en kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Wilders deed verzoek voor een debat vanwege uitspraken van Hoekstra gedaan in een interview met het Algemeen Dagblad. In het AD zei Hoekstra dat de stikstofafspraken uit het regeerakkoord, om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 met de helft terug te dringen, niet heilig zijn. Daarnaast vroeg Wilders heb debat ook aan vanwege een andere uitspraak van Hoekstra dat er minstens tien miljard euro nodig is voor koopkrachtmaatregelen. Wilders stelt dat het doel van het debat is om te bezien of deze uitspraken ook namens het hele kabinet zijn gedaan.

Volgens het homogeniteitsvereiste worden ministers geacht te handelen naar de besluiten van de ministerraad. Binnen de ministerraad kan een minister voor of tegen een besluit stemmen, maar hij of zij moet zich daarna wel neerleggen bij het meerderheidsbesluit. Ministers mogen niet publiekelijk tegen deze uitspraken ingaan.

Bron: AD, twitteraccount @geertwilderspvv