Pegas: Rijk weigerde in 2014 in te grijpen in gasdossier

dinsdag 6 september 2022

DEN HAAG (PDC i) - Gisteren begon de derde verhoorweek van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Uit de verhoren kwam onder meer naar voor dat politiek Den Haag niet zocht naar oplossingen voor de gaswinningsproblemen en dat het betrekken van maatschappelijke organisaties in het Groningse gasdossier tegengehouden werd door het ministerie van Economische Zaken i.

Voormalig Commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg i, gaf in zijn verhoor aan dat hij premier Mark Rutte i in 2014 om ingrijpen in het gasdossier had gevraagd. Van den Berg vond dat de overheid breder betrokken moest worden in het dossier, en niet enkel het ministerie van Economische Zaken. Hij vroeg ook meerdere malen om extra geld vrij te maken voor de provincie. Zijn eisen werden, naar eigen zeggen, niet ingewilligd in Den Haag.

Jacques Wallage i, van 2014 tot 2015 voorzitter van de Dialoogtafel Groningen, richtte tijdens het verhoor zijn pijlen voornamelijk op toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp i. De Dialoogtafel, een overlegplatform waar naast bestuurders en de NAM ook maatschappelijke organisaties aanschoven, kreeg van Kamp geen inspraak in het beleid over de gaswinning. Volgens Wallage mocht de Dialoogtafel bovendien de veertien onderzoeken omtrent de veiligheid in Groningen, ingesteld na de aardbeving in 2012, niet bespreken.

Tot slot kwam Jelle van der Knoop, oud-voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, voor de enquêtecommissie. Hij liet zich negatief uit over de toekomst van het Groningse gasdossier, in het bijzonder over de versterkingsoperatie van de huizen. In het gaswinningsgebied zou nog een versterking van meer dan 20.000 panden moeten plaatsvinden, maar volgens Van der Knoop gaat hier te veel tijd over en komt dit niet meer goed.

Bron: NRC, NOS, Tweede Kamer