Europa Vandaag: wat te doen met systeemrivalen China en Rusland?

maandag 17 oktober 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

Wat te doen met systeemrivalen China en Rusland?

Wopke Hoekstra i ontmoet vandaag zijn Europese collega's in Luxemburg. De Raad van Buitenlandse Zaken zal door een taaie agenda heen werken. Zo wordt de "complexe" relatie met China als "partner, concurrent en systeemrivaal" besproken en is er aandacht voor Taiwan en mensenrechtenschendingen.

Het belangrijkste gespreksonderwerp is de Russische agressie tegen Oekraïne. Inmiddels is het achtste sanctiepakket van kracht als reactie op het 'referendum' en de annexatie van de Oekraïense provincies. Ook heeft de EU i besloten Oekraïne te helpen door militairen te trainen. De ministers willen het ook eens worden over hoe ze Rusland diplomatiek gaan isoleren en op welke manier ze de wederopbouw van Oekraïne kunnen steunen. Kortom, genoeg te bespreken.


 
Boot op zee

Duik in landbouw -en visserijbeleid

Ministers vissen liever niet achter het net mocht de Russische invasie in Oekraïne tot een voedselcrisis leiden. Om deze reden duikt het gezelschap de komende twee dagen in het landbouw- en visserijbeleid. De Raad wil de Commissie sturen in de aanloop naar de jaarvergadering van de ICCAT (de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen!).

De Raad hoopt een politiek akkoord te bereiken over de vangstmogelijkheden in de Oostzee voor 2023. Ook bespreken ze de stijgende prijzen van producten en beschikbaarheid van meststoffen op de landbouwmarkt. Ze willen voorkomen dat Rusland de toevoer van voedsel en levensmiddelen onder druk zet.


 
Kernenergie

Grondstoffen toch niet zo stoffig

Het Europees Parlement i verzamelt zich de komende vier dagen in Straatsburg voor de plenaire week. De aftrap van het debat op deze maandag zal gaan over grondstoffen. Zo bespreekt het Parlement duurzame maritieme grondstoffen en de mogelijkheden op het gebied van alternatieve grondstoffen. Dit zijn twee onderdelen van het "Fit for 55"-plan. Dit plan bestaat uit allerlei voorstellen en stappen die de groene transitie naar een klimaatneutraal Europa zal begeleiden.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 oktober

Raad Buitenlandse Zaken

Relatie EU-China; Russische invasie in Oekraïne

17 oktober

Raad Landbouw en Visserij

Vangstmogelijkheden in de Oostzee in 2023; stijgende prijzen landbouwproducten

17-20 oktober

Europees Parlement

Plenaire week