Grote meerderheid EP voor opname REPowerEU in nationale herstelplannen

vrijdag 11 november 2022

DEN HAAG (PDC i) - Gisteren heeft het Europees Parlement i ingestemd met het verplicht opnemen van REPowerEU-doelstellingen in de plannen van lidstaten voor het coronaherstelfonds. 471 leden stemden voor, 40 leden stemden tegen en 53 leden onthielden zich van stemming.

Het REPowerEU-plan bevat maatregelen om energie te besparen, de productie van groene energie te laten toenemen en de diversificatie van energiebronnen te stimuleren. Dit moet de afhankelijkheid van Russische energie verkleinen en tegelijkertijd de energietransitie versnellen. De maatregelen moeten opgenomen in de herziene versies van de nationale herstelplannen.

REPowerEU werd opgestart na het binnenvallen van Rusland in Oekraïne. Het plan bestaat uit circa 72 miljard aan subsidies en 225 miljard aan leningen. Voor de financiering van wordt gebruikgemaakt van leningen uit de herstel -en veerkrachtfaciliteit (RRF).

Het Europees Parlement gaat nu met de Europese Raad i onderhandelen over de voorgestelde maatregelen, met het doel begin 2023 de uitvoer ervan te starten.

Bron: Europees Parlement, The Brussels Times