Nuttig of overbodig? Verslag boekpresentatie Bert van den Braak over de Eerste Kamer

donderdag 23 februari 2023

DEN HAAG (PDC i) - Vanmorgen heeft bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Maasticht en onderzoeker bij PDC Bert van den Braak i zijn nieuwste boek, ‘De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig’ gepresenteerd in de Eerste Kamer. Tijdens de boekpresentatie overhandigde Van den Braak het boek aan de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn i.

 

De afgelopen 25 jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij won aan politieke betekenis, zeker gezien kabinetten sinds 2010 niet langer op een meerderheid in de senaat kunnen rekenen. In zijn voorgaande boek was de conclusie van Van den Braak dat discussie over het voortbestaan van de Eerste Kamer zinloos was, omdat er toch geen grondwettelijke meerderheid was voor afschaffing.

De boekpresentatie werd geopend door Wilma Kieskamp i (auteur, politiek verslaggever bij Trouw), die ook de verdere presentatie modereerde. Na het welkomswoord van Kieskamp was het de beurt aan Van den Braak om te vertellen over zijn nieuwste boek. Volgens Van den Braak is de aandacht voor de Eerste Kamer groter dan ooit. Hij hoopt met het boek ‘nieuwe inzichten te geven in de Eerste Kamer’.

Na de woorden van Van den Braak over zijn boek was het aan Sofie Wolf i (stafmedewerker bij de Eerste Kamer) en Joris Backer i (Eerste Kamerlid D66). Wolf stelde dat de Eerste Kamer meer invloed zou kunnen uitoefenen op de Europese wetgeving dan dat zij nu doet. Tevens is Wolf een groot voorstander van de discussie blijven voeren over de rol van de Eerste Kamer. Joris Backer daarentegen stelt dat we ons meer zouden moeten focussen op het gedrag in plaats van grote staatsrechtelijke aanpassingen. Er is volgens Backer nog vaak een te hoog borrelpraatgehalte in de Eerste Kamer in plaats van een focus op goede wetgeving.

 

Tot slot vond de overdrachtsceremonie van het boek plaats. Na het in ontvangst nemen van het werk volgde een korte toespraak van de voorzitter. Als het aan Backer ligt zou iedereen die voor het eerst plaats neemt op de groene bankjes het boek moeten ontvangen. Wolf had nog een prangende vraag voor Van den Braak: ‘Wanneer komt deel drie?’

 

Bert van den Braak, " De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig" is verkrijgbaar via Uitgeverij Boom/Boomgeschiedenis.