Europa Vandaag: van vroem vroem, naar zoem zoem

dinsdag 28 februari 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
laadpaal
Bron: Pixabay / Stivabc

Ministers gaan verder met hun groene toekomst

De tweede dag van de Raad Telecommunicatie, Vervoer en Energie begint al vroeg met een zogeheten 'familiefoto' van alle ministers en delegatiehoofden. Direct daarna wordt er weer vol de inhoudelijke diepte ingedoken. De energieministers buigen zich over de vraag hoe het Europees energiebeleid hand in hand kan gaan met een competitieve industriesector in de lidstaten. De transportministers gaan aan de slag met het delen van hun ervaringen met het implementeren van het Fit for 55-pakket, een van de grote pakketten met maatregelen in het kader van de Green Deal.

Na de lunch staat er ook nog wat spanning op de planning: geïnteresseerden kunnen een testrit maken met elektrische vrachtwagens en andere elektrische voertuigen. In het toekomstige klimaatneutrale Europa zullen deze voertuigen een grote rol spelen, dus wat beter dan een informele raad die in het teken staat van de grote klimaatuitdagingen af te sluiten met een proefritje.


 
Rekenmachine en rekeningen

Europees Parlement houdt een oogje in het zeil

In het Europees Parlement wordt er op de centjes gelet. De Commissie Begrotingscontrole i buigt zich over de Europese begrotingen van 2021. De goedkeuring van de begroting, de zogenaamde kwijting, is een verantwoordelijkheid van het Europees Parlement. Een belangrijke taak, maar hoeveel impact heeft dit nou eigenlijk?

Als het Europees Parlement besluit geen kwijting te verlenen wordt het besluit uitgesteld met een half jaar. Als er een tweede keer weer niet wordt ingestemd, wordt het proces toch afgesloten, al moet de Commissie dan wel een verklaring afleggen. Zo zijn er geen concrete gevolgen verbonden aan het eventueel niet verlenen van kwijting. Dat wil niet zeggen dat de commissie de taak niet serieus neemt: ze hebben er een hele dag voor uitgetrokken waarbij de rapporten, opgesteld door hun mede-parlementariërs, in stemming worden gebracht.


En verder...

De EP-commissie Constitutionele Zaken i houdt een hoorzitting over de gevolgen van Europese Verdragen voor de economische beleidsvorming van lidstaten. Onder meer de Maastrichtse professor Marijn van der Sluis wordt gehoord over zijn onderzoek naar de rol van constitutioneel recht in economische zaken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 februari

Raad van EU (Telecommunicatie, Vervoer en Energie)

Informele bijeenkomst ministers van Telecommunicatie, Vervoer en Energie

28 februari, 9:00-17:00

Europees Parlement (Commissie Begrotingscontrole)

EP-commissie Begrotingscontrole bespreekt de kwijting 2021

28 februari

Europees Parlement (Commissie Constitutionele Zaken)

EP-commissie Constitutionele Zaken houdt een hoorzitting over de gevolgen van Europese Verdragen