Europa Vandaag: nieuwe Brexit-deal onder vuur?

dinsdag 21 maart 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Rishi Sunak, on the right, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Sunak en Von der Leyen terug bij af?

Vandaag komen de Europese ministers bij elkaar in Brussel voor een Raad Algemene Zaken. Aan bod komt de relatie van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk, die eind februari tot een nieuwe deal zijn gekomen over de handel met Noord-Ierland. De nieuwe deal moet de frustraties wegnemen over het oorspronkelijke Noord-Ierlandprotocol, waardoor er grenscontroles werden ingevoerd tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De dag na het akkoord vertrok de Britse premier Sunak naar Belfast om de DUP (pro-Britse Democratic Unionist Party) te overtuigen van de deal. Er was sindsdien geen update meer geweest, tot gistermiddag naar buiten kwam dat de partij aangekondigd heeft om morgen tegen de wet te stemmen. Betekent dit dat de EU en het VK toch weer terug naar de tekentafel moeten?

Naast de Brexit staat ook de Europese Raad i van donderdag en vrijdag en het Europees Semester i op de agenda voor de ministers. Een druk programma dus!


 
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt
Bron: Wikimedia/Epizentrum

Bezorgdheid onder de Europese banken

Het wordt druk in Brussel, want ook de commissies van het Europees Parlement i hebben vandaag een volle dag. De commissie ECON spreekt vandaag de Europese Bankautoriteit i en het ECB over het faillissement van de Sillicon Valley Bank. Lukt het hen om de onrust op de Europese bankenmarkt te beperken?

Daarnaast staat er een persbriefing over milieucriminaliteit op de agenda van de commissies ENVI en JURI. De Nederlandse Toine Manders i (CDA) is op dat thema rapporteur en is om 16:00 uur vanmiddag bij de persbriefing aanwezig.


 
Sophie in 't Veld
Bron: © European Union – Source: European Parliament

Nederlandse leden Pegasus-commissie voelen Spanjaarden aan de tand

Je hoeft je vanmiddag om 16:00 niet te vervelen, want er staat op dat moment nóg een persbriefing op de planning. Namelijk die van de commissie PEGA met voorzitter Jeroen Lenaers i (CDA) en rapporteur Sophie in 't Veld i (D66).

Leden van die commissie zijn sinds gisteren in Madrid om meer te weten te komen over de beschuldigingen van het gebruik van spyware gericht op politici, journalisten en het maatschappelijk middenveld in dat land.


En verder...

... ontmoet Ursula von der Leyen vandaag premier Borjana Krišto van Bosnië en Herzegovina.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

21 maart

Europese Raad

Raad Algemene Zaken

21 maart

Europees Parlement

Persbriefing commissie PEGA

21 maart

Europees Parlement

Persbriefing commissie JURI

21 maart

Europese Commissie

Von der Leyen met premier Bosnië en Herzegovina