Europa Vandaag: groeit de invloed van de Europese Unie op de werkvloer?

maandag 1 mei 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Werken achter laptop

1 mei: de Dag van de Arbeid

Vandaag is het de Dag van de Arbeid! Hoewel het in Nederland geen officiële feestdag is, is het dat in de meeste Europese landen wel. Zo ook in België, dus dat betekent dat het vandaag een rustige dag is in de Europese Unie i.

Sociaal beleid is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de lidstaten, maar de Europese Unie speelt wel een coördinerende en controlerende rol. De belangrijkste doelen van het EU sociaal beleid zijn het stimuleren van werkgelegenheid in de lidstaten, armoede verminderen en het onderwijs verbeteren.


 
vrouwen die vergaderen

Hoe ziet die coördinerende rol eruit?

In de laatste jaren lijkt de invloed van de Europese Unie op sociaal beleid steeds meer te groeien. Zo ondertekenden de EU-leiders in 2021 een gezamenlijke verklaring voor een socialere Europese Unie. Een van de speerpunten was dat de Europese sociale wetgeving ertoe moet bijdragen dat in 2030 minstens 78 procent van alle EU-burgers tussen 20 en 64 jaar een baan heeft.

In 2022 bereikten de lidstaten en het Europees Parlement i een akkoord over een 'fatsoensnorm' voor minimumlonen. EU-landen moeten voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen in de Europese Unie. Bovendien moet het minimum iedere twee jaar worden geüpdatet.

Eind maart heeft het Europees Parlement ook nieuwe regels aangenomen die gelijke beloningen voor vrouwen en mannen bevorderen. De regels zijn gericht op transparantie, zodat salarissen makkelijker kunnen worden vergeleken en loonkloven zichtbaar worden. Het is voor het eerst dat de rechten van non-binaire personen specifiek in Europese wetgeving zijn opgenomen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 mei

Europese Unie

Dag van de Arbeid