Europa Vandaag: op zoek naar verbinding en Shangri-La

vrijdag 2 juni 2023

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
code op laptop

Telecommunicatieministers op zoek naar verbinding

Vandaag zullen de ministers zich tijdens de Raad Telecommunicatie buigen over de voortgang van de digitale transformatie van de EU. Op de agenda staan onder meer de maatregelen voor een betere cyberbeveiliging van hardware- en softwareproducten. Ook zullen de ministers het hebben over de plannen om te zorgen dat overheidsdiensten in de EU beter kunnen samenwerken en samen kunnen zorgen voor een goede openbare dienstverlening over grenzen heen.

De Raad zal daarnaast ook de voor- en nadelen van het stimuleren van de digitale infrastructuur met elkaar bespreken. Naar verwachting zal de toegang tot een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur in de toekomst namelijk steeds belangrijker worden voor het goed functioneren van de interne markt. Om dat te stimuleren wil de Commissie bijvoorbeeld de kosten van de uitrol van nieuwe infrastructuur voor internet verlagen.


 
Josep Borrell Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandbeleid
Bron: The Council of the European Union

Borrell en Ollongren op zoek naar Shangri-La

De Shangri-La Dialoog beleeft vandaag haar eerste dag. Deze veiligheidsconferentie voor de regio Azië-Stille Oceaan wordt jaarlijks door de denktank Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) gehouden in Singapore. Naar verwachting behoren de oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en Taiwan en het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in deze editie tot de gespreksonderwerpen. Sprekers zijn onder andere de Amerikaanse en Chinese ministers van Defensie.

Bij de defensietop zijn staatshoofden, ministers, diplomaten, ambassadeurs, militaire officieren, veiligheidsdeskundigen en vertegenwoordigers van de wapenindustrie van over heel de wereld aanwezig. Zo zal ook de Hoge Vertegenwoordiger i van de EU, Josep Borrell i, aanwezig zijn. Hij spreekt onder meer in een panel met de ministers van Defensie van Indonesie en Zuid-Korea over het oplossen van regionale spanningen. De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren i is eveneens van de partij. Zij spreekt over Euro-Atlantische betrekkingen in een panel met onder andere de Oekraïense minister van Defensie.


En verder...

... bezoekt Frans Timmermans i vandaag Parijs om deel te nemen aan de Jacques Delors Conferentie waar gesproken zal worden over de ecologische transitie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

2 juni

Raad van de Europese Unie

Raad Telecommunicatie

2-4 juni

Internationaal Instituut voor Strategische Studies

Shangri-La Dialoog

2 juni

Europese Commissie

Frans Timmermans in Parijs