Hoorzitting kabinetsformatie: tegenstrijdige herinneringen over 'kwestie Omtzigt'

dinsdag 4 juli 2023

DEN HAAG (PDC i) - Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib i en voormalig verkenners Kajsa Ollongren i en Annemarie Jorritsma i hebben verschillende herinneringen aan hun gesprek over Pieter Omtzigt i van maart 2021. Gisteren kregen Kamerleden tijdens een hoorzitting de kans hen te bevragen over de kabinetsformatie van 2021 en de zogeheten 'kwestie Omtzigt'.

De hoorzitting volgde op een recente onthulling van Nieuwsuur. Volgens het tv-programma zouden de verkenners twee dagen na de verkiezingen van maart 2021 een gesprek hebben gehad met de Kamervoorzitter, waarin de verkenners aan zouden hebben gegeven Omtzigt als een gevaar te zien voor een stabiel toekomstig kabinet. Arib bevestigde de claims van Nieuwsuur grotendeels. In haar brief aan de Kamer schreef zij dat Jorritsma naar Omtzigt zou hebben verwezen als 'een risico' en 'een probleem'.

Volgens Jorritsma en Ollongren is dit niet waar. Zij gaven tijdens de hoorzitting aan dat er tijdens het gesprek met Arib vooral gesproken is over een mogelijke vertraging van het formatieproces als de nummer twee van het CDA meer voorkeursstemmen zou hebben dan de lijsttrekker. Er zou slechts gesproken zijn over 'de nummer twee' en niet over de persoon Omtzigt.

Tijdens de hoorzitting bleek ook dat de voormalige verkenners een andere herinnering hebben aan de totstandkoming van het overleg dan de oud-Kamervoorzitter. Jorritsma en Ollongren gaven aan dat zij dachten dat Arib graag een gesprek met hen zou hebben. Volgens Arib zelf is zij door de voormalig verkenners benaderd.

Het is vooralsnog onduidelijk of de Kamer nog verder zal debatteren over het formatieproces van 2021.

Bron: NOS, NRC