Parlementaire enquêtecommissie verhoort Mark Rutte in eerste verhoorweek

vrijdag 1 september 2023

DEN HAAG (PDC i) - Op woensdag 6 september start de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening met de openbare verhoren. De commissie, onder leiding van Salima Belhaj i (D66) heeft 43 openbare verhoren gepland in de periode van woensdag 6 september tot en met donderdag 5 oktober. Het schema van de eerste verhoorweek is nu bekend.

In de eerste week wordt onder andere demissionair premier Mark Rutte i verhoord over zijn rol als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de periode van 2002 tot 2004. Daarnaast worden ook een aantal gedupeerden komende week verhoord.

Op 3 februari 2022 is de enquêtecommissie officieel van start gegaan. De aanleiding was het eerder gepubliceerde rapport 'Ongekend Onrecht' van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). De enquêtecommissie onderzoekt nu hoe de overheid fraude bestrijdt. Daarbij kijkt de commissie wat er in de dienstverlening aan burgers is misgegaan en of burgers mogelijkheden hadden om op te komen tegen besluiten van de overheid.

Bron: Tweede Kamer